Afganistan
0

NATO-ovi vojnici ubili dva civila

FENA
Dva civila su slučajno ubijena, a jedan ranjen za vrijeme NATO-ove operacije protiv talibana na jugu Afganistana, saopćio je u subotu Atlantski savez.

Vojnici međunarodnih snaga i afganistnske vojske ubili su dva civila, od kojih je jedna žena, u noći s petka na subotu za vrijeme operacije hapšenja šefa talibana koji je osumnjičen za izvođenje niza napada u regiji Kandahar, uporištu pobunjenika.

Civili su ubijeni nakon kratke razmjene vatre u jednoj četvrti Kandahara, precizirano je u saopćenju NATO-a koji je obećao da će "istražiti ovaj nesretni slučaj", prenosi AFP.

"Smatramo da je ovakva nesreća ozbiljna i mi ćemo se i dalje potpuno angažirati na zaštiti afganistanskog naroda i preuzimaćemo sve mjere opreza kako bi se izbjegli civilni gubici", dala je na znanje glasnogovornica NATO-a, mornarički kapetan Jane Campbell.

Vojnici NATO-a su uspjeli da uhvate talibanskog šefa, jednog pobunjenika su ubili a jednog ranili, pojasnio je NATO.

Civilni gubici u toku NATO-ovh operacija su posljedica nesuglasica između afganistanske vlade i njenih međunarodnih saveznica, uprkos tome što su u ljeto 2009. godine usvojena stroga uputstva za zaštitu civila.