Bruxelles
0

NATO osudio "provokativni čin" Sjeverne Koreje

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ambasadori 28 zemalja članica NATO-a osudili su u ponedjeljak nuklearnu probu Sjeverne Koreje ocijenivši da je riječ o "provokativnom činu", te zatražili od Pjongjanga da ispuni svoje međunarodne obaveze.

"Te neodgovorne akcije Pjongjanga predstavljaju ozbiljan izazov miru, sigurnosti i stabilnosti u pacifičkoj Aziji i naišle su na opću osudu međunarodne zajednice. Taj provokativni čin događa se u razdoblju kada međunarodna zajednica ozbiljno razgovora o važnim novim koracima u globalnom nadzoru naoružanja, razoružanja i sprečavanju širenja oružja", stoji u priopćenju Sjevernoatlantskog vijeća, najvišeg političkog tijela NATO-a, koje čine ambasadori zemalja članica, prenosi Hina.

"Sjevernoatlantsko vijeće poziva Sjevernu Koreju da u potpunosti provede sve odgovarajuće rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i eliminira svoje nuklearno oružje i s njim povezane programe na potpun, provjerljiv i nepovratan način. Pozivamo Pjongjang da se suzdrži od daljnjih akcija koje bi mogle pridonijeti jačanju napetosti. Savez će sa dubokom zabrinutošću nastaviti pratiti daljnji razvoj situacije", dodaje se u izjavi Sjevernoatlantskog vijeća.

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak objavila da je izvela novi nuklearnu probu, jaču od one iz oktobra 2006., zanemarivši pozive međunarodne zajednice da odustane od svog nuklearnog programa.

Po podacima norveškoga seizmološkog instituta Norsar, proba je uzrokovala potres snage 4,7 stepeni po Richterovoj skali, a onaj od 9. oktobra 2006. bio je snage 4,2 stepena.

Udar je u Norveškoj zabilježen je u 3,04 sata po srednjoevropskome vremenu, što znači da je u Sjevernoj Koreji aktiviran u 2,54 sata zbog vremena koje je potrebno da udar dosegne Skandinaviju, dodaje Norsar.