Rasmussen
0

NATO ostaje u Afganistanu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Generalni tajnik NATO-a Andreas Fog Rasmussen založio se za ostanak Alijanse u Afganistanu uprkos sve manjoj podršci mnogih članica, operacijama u toj zemlji.

Rasmussen je došao u Kabul da bi se susreo s političkim i vojnim liderima dva dana pošto je poreuzeo kontrolu nad Alijansom koja ima problema da održi jedinstvo dok traju borbe s talibanskim pobunjenicima.

  • Mogu da uvjerim vas i afganistanski narod da ćemo ostati i podržati vas koliko god je potrebno da završimo naš posao, rekao je Rasmussen afganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiju na zajedničkoj pres-konferenciji u Kabulu, prenosi u četvrtak Beta.

Više od 65.000 vojnika iz 42 države nalazi se u snagama NATO-a u Afganistanu. Alijansa je razjedinjena sporovima oko potrebe da se pošalje više vojnika u Afganistan, kao i različitim nacionalnim ograničenjima za slučajeve kada bi njihove trupe mogle da se bore.

Prema nedavnim istraživanjima, većina stanovništva u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Kanadi protivi se slanju dodatnih trupa u Afganistan, premda je predsjednik SAD-a Barack Obama tamo poslao dodatne američke vojnike.

U julu je od početka osmogodišnjeg rata u Afganistanu poginulo najviše američkih vojnika i vojnika NATO-a, dok su UN saopćile da je broj poginulih civila porastao za 24 posto u prvoj polovini 2009.