Svijet
0

NATO ostaje na Kosovu na osnovu rezolucije 1244 bez obzira na rješenje

FENA
NATO će ostati na Kosovu na osnovu Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a bez obzira na rješenje statusa, izjavio je u petak u Bruxellesu glasnogovornik Alijanse James Appathurai neposredno po završetku ministarskog sastanka vojnog saveza.

"Saglasili smo se da Rezolucija 1244 predstavlja platformu za ostanak KFOR-a na Kosovu", izjavio je Appathurai dodajući kako je također dogovoreno da broj vojnika KFOR-a ostane isti kao i dosad (16.450 vojnika), ali da u slučaju potrebe bude povećan.

Također je dogovoreno da neće biti dodatnih ograničenja za konkretne akcije KFOR-a na terenu, kao što je to bilo marta 2004. godine tokom masovnog nasilja kosovskih Albanaca nad Srbima.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a nisu u petak raspravljali o tome kako će reagirati ako Priština jednostrano proglasi nezavisnost Kosova.

"Nije na NATO-u da prizna ili ne prizna Kosovo, to je posao pojedinačnih članica", izjavio je Appathurai, dodajući da većina zemalja Alijanse podržava plan Marttija Ahtisaarija o "nadgledanoj nezavisnosti".

NATO će insistirati na zahtjevu da tok rješavanja statusa bude "kontroliran", kao i na ocjeni da bi "stagnacija u tome procesu mogla izazvati nestabilnost", rekao je glasnogovornik Alijanse ističući da NATO "ne očekuje nasilje na Kosovu".

Agencija Tanjug prenosi da je Appathurai odbio komentirati izjavu savjetnika predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Simića koja se tiče legitimnosti upotrebe sile u pitanju Kosova.

"Ta izjava ne zaslužuje našu pažnju, a ionako je žestoko kritizirana u samoj Srbiji", istaknuo je Appathurai.