Bruxelles rekao "da"
2

NATO odobrio raspoređivanje raketa Patriot u Turskoj

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
NATO je u utorak zvanično odobrio raspoređivanje sistema protuzračne odbrane Patriot u Turskoj kako bi zaštito ovu zemlju od eventualnih raketiranja iz Sirije, izjavio je jedan zvaničnik Alijanse.

Ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica NATO-a okupljeni u Bruxellesu dali su pozitivan odgovor na zahtjev koji je 21. novembra predala Ankara, zbog opasnosti da Damask upotrijebi hemijsko oružje.

"NATO je dao pristanak da se pojačaju kapaciteti zračne odbrane Turske kako bi se obezbijedila odbrana stanovništva i njegovog teritorija i kako bi se doprinijelo smirivanju krize".

Ministri su "pozdravili namjeru Njemačke, Holandije i SAD-a da stave na raspolaganje raketne baterije Patriot" koje će biti pod operativnim zapovjedništvom vrhovne komande savezničkih snaga u Evropi".

Tri države članice NATO-a koje posjeduju ovaj sistem mogle bi rasporediti rakete Patriot za nekoliko sedmica, vjerovatno početkom 2013.

Cilj ovog raspoređivanja "bit će potpuno defanzivan" i "ni na koji način neće odrediti zonu zračnog isključenja ili bilo kakvu ofanzivnu operaciju", izjavio je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.