Svijet
0

NATO odgodio odluku o okončanju misije u Libiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
NATO je neočekivano odgodio konačnu odluku o okončanju vojne misije u Libiji dok se dogovori s UN-om i libijskom privremenom vladom nastavljaju.

Prošle sedmice, Alijansa je najavila preliminarne planove o povlačenju misije 31. oktobra. Upravno tijelo NATO-a - Sjevernoatlantsko vijeće (NAC) - treba formalizirati tu odluku naredne srijedu.

U međuvremenu su nastavljenje zračne patrole, jer su neki članovi Alijanse izrazili zabrintuost da bi naglo povlačenje NATO-ove sedmomjesečne vojne operacije moglo izazvati pobune i nasilje, prenosi u četvrtak AP.

  • Predstavnici NAC-a će se sastati sa saveznicima u petak kako bi razgovarali o našoj misiji u Libiji kako bi se donijela konačna odluka, rekla je glasnogovornica Carmen Romero.

Ministar odbrane SAD-a Leon Panetta rekao je u utorak da su neki libijski lideri pozvali NATO da nastavi svoju misiju dok se ne uspostavi nova, trajna vlada.

U Ujedinjenim nacijama (UN), libijski zamjenik ambasadora pri UN-u, Ibrahim Dabaši, uputio je molbu Vijeću sigurnosti da zadrži ukidanje zone zabrane leta i da nastave da štite civile.

Međutim, NATO-ov zvaničnik koji je želio ostati anoniman, rekao je da alijansa nije primila nikakav formalni zahtjev o produženom boravku svojih zračnih i mornaričkih snaga na libijskom tlu.