Svijet
0

NATO odbija sudjelovati u iskorjenjivanju maka u Afganistanu

FENA
Međunarodne snage za potporu sigurnosti (ISAF) kojima komanduje NATO potvrdile su u srijedu u Kabulu da će pomoći afganistanskim snagama u iskorjenjivanju biljaka maka, ali da u samoj akciji neće učestvovati.

"Misija NATO-ISAF ne dopušta ISAF-u da direktno učestvuje u iskorjenjivanju maka", izjavio je major Charles Anthony za štampu.

"Ured Ujedinjenih nacija za drogu i zločin saopćio je krajem augusta da je proizvodnja opijuma u Afganistanu prije godinu dana ponovo skočila za rekordnih 34 posto, tako da ova zemlja sada ima 93 postotka učešća u svjetskoj proizvodnji heroina.

Ured je pozvao ISAF da sudjeluje u iskorjenjivanju maka navodeći da trgovina drogom financira pobunu islamskih fundamentalista koji se bore protiv međunarodnih snaga u Afganistanu.

Afganistanska vlada se pridružila ovom apelu UN-a, ali uzalud.

Dvadeset i šest članica NATO-a, koje su se 5. septembra okupile u Bruxellesu, obećalo je da će se više boriti protiv trgovine opijumom u Afganistanu, ali da se "ne radi o tome da se uključe u program iskorjenjivanja kulture maka", izjavio je jedan diplomat.