Sirija
0

NATO odbacio poziv Gadafija za prekidom vatre

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
NATO je saopćio u subotu da će razmotriti prijedlog libijskog čelnika Moammara Gadafija o prekidu vatre tek kada njegove snage obustave napade na civile.

Jedan zvaničnik NATO-a izjavio je kako Alijansa želi da "vidi ne riječi, nego djela", prenosi AP.

Gadafi je tokom dana putem državne televizije pozvao na prekid vatre i pregovore s NATO-m, ističući da su "vrata za mir otvorena".

Neimenovani zvaničnik NATO-a rekao je da su Gadafijeve snage, samo nekoliko sati prije nego što se libijski lider obratio putem državne televizije, zasule granatama luku Misrata i ubile nekoliko ljudi.

"To sve mora da prestane, i to sada", rekao je taj zvaničnik, ističući da prekid vatre mora da bude "pouzdan i provjerljiv".

Libija je, u međuvremenu, saopćila da neće dozvoliti više isporuka pomorskim putem u luku Misratu, jedino veće uporište pobunjenika na zapadu koje Gadafijeve snage drže pod opsadom nekoliko sedmica.

Portparol vlade Moussa Ibrahim je rekao da vlada ima dokaze kako pobunjenicima u Misrati stiže oružje iz istočnog pobunjeničkog uporišta Benghazija, ističući da će pobunjenicima u Misrati dati rok od četiri dana da polože oružje, a da će im zauzvrat ponuditi amnestiju.