Svijet
0

NATO obećao Francuskoj ključne položaje

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Generalni sekretar NATO-a obećao je Francuskoj u četvrtak ključne položaje ukoliko ta zemlja pristane da se vrati u vojnu komandu koju je Charles de Gaulle napustio prije 40 godina.

Jaap de Hoop Scheffer nastojao je dobiti uvjeravanja francuskih poslanika koji se protive nastojanjima predsjednika Nicolasa Sarkozyja za snažniju ulogu zemlje u prvom ešalonu NATO-a.

"Ne mogu reći koje će položaje Francuska držati", izjavio je on, ali je insistirao da će oni biti "veoma značajni", javio je AP.

Evropski zvaničnici tvrde da bi moguća nova uloga za Francusku mogla uključivati komandni položaj u Virdžiniji koji nikada ranije nije držala jedna strana država.

"Francuska ima veoma važnu ulogu u srcu NATO-a. Bez Francuske misije NATO-a ne bi bile moguće", izjavio je Scheffer.

On je odbacio brige francuskih poslanika tokom rasprave u Narodnoj skupštini, donjem domu francuskog parlamenta, da bi veća uloga u NATO-u zaprijetila francuskom suverenitetu.

Scheffer se kasnije treba sastati sa Sarkozyjem.

Predsjednik Charles de Gaulle povukao je Francusku iz NATO-ove vojne komande 1966. u nastojanju da povrati francusku nezavisnost nakon Drugog svjetskog rata.

Francuska je ostala izvan nuklearne grupe Alijanse i njene komisije za planiranje.

Sarkozy želi veću ulogu za nuklearnu silu Francusku u NATO-u. On tvrdi da nove prijetnje poput terorizma znače da je u francuskom interesu da ide u pravcu šire međunarodne saradnje. On će pokušati učvrstiti tu poziciju na aprilskom samitu kojim će biti obilježena 60. godišnjica Alijanse.

Sarkozy se, međutim, suočava s političkim protivljenjem u zemlji, gdje kritičari ne žele odustati od francuskog prava da sama donosi vojne odluke.

Među mogućim novim ulogama za Francusku moglo bi biti preuzimanje kontrole nad dva komandna položaja NATO-a, uključujući jedan u SAD-u. Takav potez također bi moglo popratiti slanje stotina dodatnih francuskih vojnika u NATO.