Svijet
0

NATO: Obećanje Gruziji o članstvu još je na snazi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
NATO je saopćio u utorak da je njegovo obećanje Gruziji da će jednog dana postati članica vojnog saveza pod američkim vodstvom još na snazi uprkos borbama s Rusijom oko otcijepljene gruzijske regije Južne Osetije.

Gruzijski ambasador u NATO-u izjavio je da je neuspjeh saveznika na samitu u aprilu da Gruziji i Ukrajini otvore put za pripremu u članstvo potakao ruski napad na njegovu zemlju, javio je Reuters.

On je izjavio da je proamerička gruzijska vlada zatražila od NATO-a pomoć, uključujući pomoć za popravku vojnih radara uništenih u ruskom bombardovanju.

"Sarađujemo s raznim tijelima u NATO-u, sarađujemo s vojnim komitetom kako bismo raspravljali o svim mogućim mjerama, uključujući vojnu pomoć", izjavio je ambasador Revaz Bešidze.

Generalni sekretar Jaap de Hoop Scheffer izjavio je da NATO čeka potvrdu s terena ruskog naređenja o prekidu vojnih operacija, ali da to neće biti dovoljno i da se situacija mora vratiti na status quo prije izbijanja sukoba 6. augusta.

"Mislim da je kominike iz Bukurešta i dalje na snazi. Saveznici su izjavili u Bukureštu da će se jednog dana Gruzija pridružiti NATO-u", izjavio je de Hoop Scheffer na konferenciji za novinare nakon što su se ambasadori NATO-a sastali s gruzijskim ambasadorom kako bi raspravljali o krizi.

On je izjavio kako su se saveznici složili da je rusko korištenje sile bilo prekomjerno i neproprcionalno i da će hitno razmotriti niz gruzijskih zahtijeva za pomoći.

"NATO ne traži direktnu ulogu ni vojnu ulogu u ovom sukobu", dodao je on.

Rusija se žestoko protiv gruzijskim aspiracijama da se pridruži NATO-u, koje bi zapadni vojni savez dovele tačno na njenu južnu granicu. Mnogi analitičari vjeruju da je to bio jedan od glavnih uzroka ovomjesečnog sukoba.