General Mark Van Um
0

"NATO obavlja sjajan posao u Libiji"

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Komandant savezničkih operacija NATO-a general Mark Van Um odbacio je danas kritike Francuske i Britanije o angažmanu Alijanse u Libiji i ocijenio da NATO obavlja sjajan posao.

Šef francuske diplomatije Alan Žipe izjavio je da bi NATO trebalo da uradi više na eliminaciji teškog naoružanja snaga lojalnih pukovniku Moameru Gadafiju.

Žipe je ocijenio da akcije NATO-a "nisu dovoljne" i insistirao da Alijansa treba da gađa oružje koje Gadafijeve snage koriste za napade na civile u Misrati, koja je pod kontrolom pobunjenika, prenosi AP.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg izjavio je na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja EU u Luksemburgu da NATO mora da intenzivira napore kako bi zaštitio libijsko civilno stanovništvo.

General Van Um izjavio je da Alijansa uspješno sprovodi embargo protiv Libije, patrolira zonom zabrane letova i štiti civile u toj sjevernoafričkoj zemlji.

"Smatram da obavljamo sjajan posao, imajući u vidu sredstva kojima raspolažemo", rekao je Van Um novinarima.

On je odbio da komentariše izvještaje o tome da pojedine članice NATO-a ograničavaju angažman svojih aviona na patroliranje zonom zabrane letova i zabranjuju im da bacaju bombe. General Van Um rekao je da na to treba da odgovore vlade pojedinih zemalja.