Sergej Lavrov
0

"NATO nikome ne pruža sigurnost"

FENA
Sergej Lavrov (Foto: AP)
Sergej Lavrov (Foto: AP)
Sigurni smo da pokušaji mehaničkog širenja NATO-a ne daju ništa veću sigurnost čak ni članicama te alijanse, ne odgovaraju savremenom svijetu, već samo siju nepovjerenje, rekao je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje da prokomentariše sve češće pozive upućene Srbiji da uđe u Atlantski savez.

Što se tiče Srbije, Lavrov smatra da situacija nije jednostavna s obzirom na iskustva s NATO-om 1999. godine ali je istakao da "Srbija mora sama da donese odluku".

Ruski ministar je istakao da je Rusija zbog toga predložila novi sistem sigurnosti koji bi obuhvatao sve države svijeta i nudio im rješenja, ne nagoneći ih da se opredjeljuju između istoka i zapada.

Zamoljen da prokomentariše oduku Crne Gore da uspostavi diplomatske odnose sa samoproglašenom republikom Kosovo, ne čekajući odluku Međunarodnog suda, ruski ministar je rekao da ne želi da sudi, ali da ta odluka protivurječi Rezoluciji 1244 UN.

"Sve zemlje koje žure da priznaju jednostrano proglašenu državu, čine to da bi iz toga izvukle nekakvu političku korist", dodao je on.

Lavrov je izrazio i zabrinutost zbog sadašnje situacije na Kosovu.

"Tamo se ne vodi računa o pravima Srba, misija EU koja se tamo nalazi uz saglasnost Beograda, pokušava da ignoriše misiju Ujedinjenih nacija koja jedina ima mandat Vijeća sigurnosti. Mi to smatramo protivurječnim", rekao je Lavrov.

"Na današnjem zasjedanju UN-a govoriće se o svim tim problemima", dodao je on, izrazivši uvjerenje da će se generalni tajnik rukovoditi Poveljom Ujedinjenih nacija, a to znači da će voditi računa o poštovanju Rezolucije 1244 koja predstavlja osnovni dokument za rješavanje kosovskog problema.

Lavrov je predstojeći period nazvao prelomnim, nakon "probnih dvadeset godina". Svijet postaje sve više policentričan , što se već vidi iz osnivanja Grupe 20 (G20). Budućnost neće biti nimalo jednostavna jer glavne protivurječnosti koje su opterećivale protekli period nisu riješene.

Prioriteti ruske vanjske politike biće razvoj saradnje sa Zajednicom nezavisnih država, razvoj strateškog partnerstva sa SAD-om, Kinom, BRIK zemljama (Brazil, Rusija, Indija, Kina).

Ministar Lavrov je prokomentarisao i izjavu Stjepana Mesića da bi poslao vojsku u BiH ako bi Srbi raspisali referendum: "Rusija je za poštovanje Dejtonskog sporazuma, a on isključuje svaku upotrebu sile".