Madeleine Albright
0

"NATO nije prijetnja Rusiji"

FENA
Madeleine Albright (Foto: AP)
Madeleine Albright (Foto: AP)
Bivša američka državna tajnica Madeleine Albright izrazila je u četvrtak u Moskvi čuđenje povodom nove vojne doktrine Rusije, ističući da NATO "ne predstavlja nikakvu prijetnju za Rusiju".

"Nisam detaljno izučila dokument jer nema još punog prevoda, ali me čudi da se ta nova doktrina pojavila sada. Osim toga, u njoj je naznačeno da je NATO glavna vojna prijetnja za Rusiju", rekla je Albright, koja u posjeti Rusiji predvodi grupu eksperata zaduženu za izradu nove koncepcije Alijanse.

Bivša šefica američke diplomatije je u obraćanju studentima Moskovskog fakulteta za međunarodne odnose rekla da je "obnovljeni NATO organizacija samoodbrane, u koju se ujedinila grupa demokratskih država radi dostizanja stabilnosti".

"Naš protivnik nije Rusija, već problemi koji destabilizuju situaciju u svijetu", rekla je Albright i precizirala da misli na međunarodni terorizam, širenje nuklearnog oružja, trgovinu narkoticima i piratstvo.

Ističući da NATO nikada neće napasti Rusiju i da Moskva ne treba za to da brine, ona je kazala da su američki planovi za instaliranje elemenata protivraketne odbrane u Evropi motivisani zabrinutošću zbog "iranske prijetnje".

"Zato želimo da iskoristimo protivraketnu odbranu u Rumuniji radi zaštite od Irana", rekla je Albright, koja očekuje da će Rusija sarađivati u tom pitanju.

Govoreći o posjeti "vijeća mudraca" Rusiji, ona je rekla da posjeta svjedoči o uvažavanju ruskog naroda i priznanju globalne uloge Rusije.

"Rusija, kao i Zapad, igra važnu ulogu u osiguranju svjetske sigurnosti", rekla je Albright, dodajući da između Rusije i NATO-a "nema neriješivih problema".

"Potrebno je da u prošlosti ostavimo ljubomoru i nepovjerenje jednih prema drugima. Alijansa je spremna da se kreće u tom pravcu i nadamo se da će i Rusija odabrati taj put", kazala je bivša američka državna tajnica.

Ruski mediji izvještavaju da je grupa eksperata NATO-a posjetu koja će trajati do petka, započela u srijedu, završiti susretom sa šefom diplomatije Sergejom Lavrovom i dvojicom ruskih eksperata, a da će u četvrtak, zajedno s vanjskopolitičkim odborom Dume (donjeg doma parlamenta), razmotriti perspektive odnosa Rusije i tog saveza.