Svijet
0

NATO: Ne znamo gdje je Gadafi, on nije meta

FENA
Muamer Gadafi (Foto: Reuters)
Muamer Gadafi (Foto: Reuters)
NATO je saopćio u utorak da ne zna gdje se nalazi Moamer Gadafi i da libijskog lidera ne smatra svojom metom, dok u Tripoliju i dalje traju žestoke borbe oko predsjedničkog kompleksa Bab el-Azizija.

S druge strane, Gadafijev sin Seif el-Islam rekao je novinarima u hotelu Riksos, u blizini koga su također u toku žestoki sukobi, da se libijski lider još nalazi u prijestolnici, ali nije otkrio njegovu tačnu lokaciju, javio je AFP.

"Gadafi i cijela porodica su u Tripoliju", kazao je Seif, ističući da je pobunjenicima namjerno bilo dozvoljeno da uđu u prijestolnicu.

Portparol NATO-a pukovnik Roland Lavoie rekao je da nije poznato gdje se libijski lider nalazi i da smatra da to u ovom trenutku nije važno.

"Ne znam (gdje se on nalazi) i nisam siguran da je to zaista bitno, u tom smislu što će rješenje ove situacije biti političko. Mislim da svi shvataju da Gadafi neće biti dio ovog rješenja. On više nije jedan od ključnih igrača", izjavio je Lavoie, ističući da "na meti NATO-a nisu pojedinci", tako da "Gadafi ne predstavlja metu".

Kanadski pukovnik je kazao i da će NATO nastaviti sa izvođenjem operacija u Libiji i da će bombardovati Gadafijeve snage ukoliko nastave da se bore, ističući da su one sve slabije jer ih brojni pripadnici napuštaju ili prelaze na stranu pobunjenika.

Istovremeno, glasnogovornica NATO-a Oana Lungesku rekla je na konferenciji za novinare u Bruxellesu da se "bliži kraj" Gadafiju i da njegov režim "vodi izgubljenu bitku".

U Tripoliju, oko kompleksa u kome se nalazi Gadafijeva rezidencija Bab el-Azizija, još traju žestoke borbe, a prema navodima Al Jazeere u prostor kompleksa je, nakon napada na jednu kapiju, uspjelo da uđe nekoliko pobunjenika.

Arapska televizija javila je da su NATO snage bombardovale ovaj prostor, ali Alijansa to nije potvrdila, ističući samo da je danas rasporedila avione po libijskoj prijestonici.

Reuters izvještava da se nad Gadafijevom bazom izvija gust dim i da se povremeno čuju eksplozije.

Pored toga, pobunjenici napreduju na istočnoj obali zemlje, gdje su uspjeli da zauzmu strateški važan grad Ras Lanuf i potisnu Gadafijeve snage do predgrađa Bin Džavada i ka rodnom gradu libijskog lidera Sirtu, na zapadu.