Stephen Harper
0

NATO ne može ostati vječno u Afganistanu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kanadski premijer Stephen Harper, koji je obećao povlačenje kanadskih vojnika iz Afganistana do 2011., izjavio je da neki zapadni lideri pogrešno vjeruju da bi NATO zauvijek mogao ostati u toj zemlji.

Kanada ima oko 2.500 vojnika smještenih u južnom gradu Kandaharu, u regiji u kojoj su talibani snažni. Ona je izgubila 97 vojnika i jednog diplomatu od kraja 2002.

Harper je prvobitno izjavio da Kanada neće napustiti Afganistan dok ta zemlja ne bude u stanju da se brine o sebi. Ranije u ovoj godini, pod pojačanim pritiskom javnosti i drugih političara, on se složio da povuče vojnike do kraja 2011.

"Mislim da je to mudro. Jedna od stvari s kojima se ne slažem s nekim drugim zapadnim liderima da naš plan nekako može biti da ostanemo vojno prisutni u Afganistanu na neodređeno vrijeme", izjavio je on tokom televizijske debate u četvrtak navečer u okviru predizborne kampanje.

"Ako uistinu smirimo tu zemlju i vidimo njenu evoluciju, morat ćemo obučiti afganistansku vojsku i policiju da oni mogu biti pouzdano sposobni da preuzmu veću odgovornost za vlastitu sigurnost, a mi nećemo postići taj cilj dok zapravo ne uspostavimo rok i radimo na njegovom ispunjenju", kazao je.

Harper je izjavio da je isto poručio američkom predsjedeniku Georgeu W. Bushu i dvojici ljudi koji se bore da budu njegovi nasljednici - republikancu Johnu McCainu i demokrati Baracku Obami.

Ankete pokazuju da su Harperovi konzervativci na putu da zadrže vlast na kanadskim izborima zakazanim za 13. oktobar.

"Do 2011. ostalo je još tri godine. Tada će Kanada biti u Afganistanu skoro 10 godina i u Kandaharu šest godina. Ako nikada ne odemo, kakav smo posao napravili?", izjavio je Harper.