Novi vazdušni napad
0

NATO napao Gaddafijeve snage kod Ajdabiye

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Avioni NATO-a napali su u nedjelju snage lojalne Moameru Gaddafiju kod libijskog grada Ajdabiye, izjavili su pobunjenici kako prenose agencije, dodajući da se na mjestu napada moglo vidjeti najmanje 15 tijela Gaddafijevih boraca.

NATO-ove snage potvrdile su da su uništile 25 oklopnih vozila Gaddafijevih snaga, prenijela je agencija ANSA.

"Stanje u Ajdabiyi, a posebno u Misrati, posebno je teško za one Libijce koje režim brutalno bombardira", rekao je u saopćenju kanadski genaral Charles Bouchard, zapovjednik operacije Ujedinjeni zaštitnik.

"Kako bismo pomogli i zaštitili te civile, nastavljamo snažno napadati Gaddafijeve snage. Danas je uništeno 11 oklopnih vozila a drugih 14 je ranije tokom jutra uništeno kod Misrate", rekao je Bouchard u nedjelju.

Bouchard je rekao i da se NATO ne ograničava samo na napade na teško oružje Gaddafijevih snaga nego bombardira i skladišta municije i pravce snabdijevanja tih snaga.

Izvjestitelj agencije Reuters je na zapadnom prilazu Ajdabiyi, koju Gaddafijeve snage napadaju cijeli dan, vidio pougljenjena tijela pored šest vozila na dva položaja međusobno udaljena 300 metara.

Pobunjenici u blizini mjesta napada su rekli da su vozila napadnuta u dva udara aviona NATO-a.

Libijski pobunjenici su u nedjelju izjavili i da su dan ranije kod Ajdabiye zarobili 16 plaćenika iz Alžira te da su u borbama kod toga grada ubili trojicu plaćenika, izvijestila je agencija AFP.