Svijet
0

NATO možda pošalje dodatnih 2.000 vojnika u Afganistan

FENA
Foto: AP
Foto: AP
NATO bi mogao da pošalje u Afganistan dodatnih 2.000 vojnika, uglavnom stručnjaka za obuku koji bi trebalo da mu pomognu da formira vojsku i policiju sposobnu da preuzmu brigu o sigurnosti zemlje.

Zahtjev za dodatnim vojnicima postavit će vrhovni komandant američke vojske i NATO, general Dejvid Pitreus, izjavio je neimenovani zvaničnik, a prenosi AP.

Osim stručnjaka za obuku, general Pitreus je tražio i deminere budući da je 60 posto od 2.000 vojnika koalicionih snaga koji su tokom devetogodišnje intervencije zapadnih sila poginuli upravo u eksplozijama podmetnutih bombi.

Ovaj zahtjev biće podnijet na samitu NATO koji će se održati u novembru a na kome će situacija u Afganistanu biti glavna tema.

Pitanje je međutim, primjećuje američka agencija, da li će saveznici ispuniti ovaj zahtjev jer njihovo javno mjenje, a prije svega u zemljama članicama EU, se sve više kritički odnosi prema ratu u Afganistanu, smatrajući da je to gubljenje para i ljudskih života.

Trenutno je u Afganistanu raspoređeno oko 140.000 stranih vojnika.

Afganistanska policija i vojska imaju trenutno 300.000 pripadnika a trebalo bi da ih do sljedeće godine, kada bi trebalo da počinje evakuacija koalicionih snaga, bude 400.000.

Zbog toga je potreban veći broj stručnjaka za obuku budućih pripadnika afganistanske vojske i policije.

Do sada je samo Holandija povukla svoje vojnike sa juga Afganistana, a Kanada je najavila skoro povlačenje.

Poslije 2011. godine nekoliko zemalja članica NATO je najavilo smanjenje vojnih kontingenata.