SAD
0

NATO mora ojačati političke i vojne veza s Gruzijom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjedinjene Države u utorak su zatražile od svojih NATO saveznika da osnaže političke i vojne veze s Gruzijom i razmotre smanjenje broja sastanaka na visokom nivou i vojne saradnje s Rusijom ako njena vojska ne napusti vojne položaje širom Gruzije.

Državna tajnica Condoleezza Rice predložila je uspostavu stalne komisije NATO-Gruzija koja bi učvrstila veze između zapadne alijanse i crnomorske zemlje, javio je AP.

Diplomati su saopćili da je Washington također predložio povećanje obuke gruzijske vojske, koja je brzo poražena od ruskih snaga prošle sedmice nakon neuspjelog pokušaja da preuzme kontrolu nad proruskom separatističkom pokrajinom Južnom Osetijom.

Vanredni sastanak NATO-a je zakazan kako bi poslao snažan signal političke podrške ugroženoj gruzijskoj prozapadnoj vladi, uključujući i ponovnu izjavu obavezivanja na ponudu za eventualnim članstvom u Alijansi, uprkos žestokom ruskom protivljenju.

"Rekli smo da će (Gruzija) eventualno postati članica NATO-a zajedno s Ukrajinom i to je sasvim sigurno pozicija koju ćemo danas zastupati", izjavio je britanski ministar vanjskih poslova David Miliband.

Također se očekuje da NATO ponudi slanje civilnih eksperata koji bi pomogli u gruzijskim planovima obnove elekotroenergetske mreže, aerodroma, bolnica i druge infrastrukture. Ministri bi također trebali potvrditi čvrsto protivljenje NATO-a separatističkim ambicijama gruzijskih proruskih otcijepljenih regija Južne Osetije i Abhazije.

Također se očekuje da NATO raspravlja o podršci naporima na slanju međunarodne nadzorne misije koju je uspostavila Organizacija za saradnju i sigurnost u Evropi (OSCE), sigurnosna grupacija koja uključuje Rusiju, Gruziju i zapadne zemlje.

Finski ministar vanjskih poslova Alexander Stubb, čija zemlja predsjedava OSCE, izjavio je da je Rusija pristala na plan slanja 20 nenaoružanih vojnih posmatrača u te regije, pored devet koji se već nalaze tamo. Njihov broj kasnije bi mogao porasti do 100, tvrdi OSCE.