Bruxelles
0

NATO mora biti informiran o raketnom štitu u Evropi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki dužnosnici trebalo bi u četvrtak popodne informirati zemlje NATO-a o odluci Sjedinjenih Država o budućnosti projekta proturaketnog štita u Poljskoj i Republici Češkoj, izjavio je diplomat Atlantskog saveza.
  • Dužnosnike, koje on nije imenovao, primit će u četvrtak ambasadori 28 saveznika i saslušat će američki stav o proturaketnom štitu, kazao je ovaj diplomat, ne želeći da potvrdi da je Washington već odustao od tog projekta, kako je javio u četvrtak dnevni list Wall Street Journal.

  • Američki predsjednik Barack Obama pozvao je češkog premijera Fischera u noći srijede na četvrtak vezano za proturaketni štit, izjavio je glasnogovornik šefa češke vlade.

Američka delegacija razgovarala je o istom pitanju u četvrtak ujutro u Varšavi, u poljskom ministarstvu vanjskih poslova, javio je izvor poljskog ministarstva odbrane.

  • To bi bila jako pozitivna vijest, kazao je ruski ambasador pri NATO-u Dmitrij Rogozin, reagirajući na eventualno odustajanje od projekta proturaketnog štita, koji je jako zabrinjavao Rusiju.

  • Željeli bismo da nas Amerikanci direktno obavijeste o odustajanju američke administracije na tom projektu, naglasio je on.

  • Ako se to potvrdi, to pitanje bi se moglo naći tokom bilateralnih razgovora koje će predsjednik Medvedev voditi s Obamom 23. septembra u New Yorku, na margini Generalne skupštine UN-a, naglasio je Rogozin.