Svijet
0

NATO: Misija u Afganistanu mora uspjeti i za to nema alternative

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Čelnici 26 zemalja članica NATO-a suglasili su se u srijedu na samitu u Bukureštu da misija Saveza u Afganistanu mora uspjeti i da ne postoji alternativa za to.

"Saveznici su suglasni da je to misija koja hoće i mora uspjeti. Svi su istaknuli da su spremni na dugoročan angažman u Afganistanu koji je važan za očuvanje euroatlantske sigurnosti, borbu protiv al-Qaede i terorizma", rekao je glasnogovornik NATO-a James Appathurai nakon završetka prvog dana trodnevnog sastanka na vrhu.

Appathurai je potvrdio da će francuska poslati jednu bojnu u NATO-ovu misiju ISAF na istok zemlje, ne precizirajući o kojem se broju vojnika točno radi. To će omogućiti američkim vojnicima da na jugu zemlje pomognu kanadskim vojnicima koji se bore protiv talibana u tom području, rekao je Appathurai i dodao da su i druge članice i partnerske zemlje obećale dodatno doprinijeti misiji ISAF.

NATO-ova misija u Afganistanu najveća je operacija u njegovoj povijesti i prva izvan euroatlantskog prostora. Uspjeh te misije smatra se ključnim za očuvanje Saveza koji se nakon završetka Drugog svjetskog rata stalno transformira kako bi odgovorio novim sigurnosnim izazovima.

Međunarodne snage pod vodstvom NATO-a angažirane su u Afganistanu od 2003.

Snage ISAF-a trenutno broje 47.000 ljudi iz 39 zemalja, a uskoro bi ih trebalo biti 50.000 nakon što je 11 zemalja najavilo pojačanja.