Svijet
1

NATO: Krim je najozbiljnija prijetnja stabilnosti Evrope nakon Hladnog rata

FENA
Anders Fogh Rasmussen (Foto: AFP)
Anders Fogh Rasmussen (Foto: AFP)
Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen je ocijenio u srijedu da pripajanje Krima Rusiji predstavlja "najozbiljniju" prijetnju stabilnosti Evrope nakon Hladnog rata.

"Ovo predstavlja signal za uzbunu euroatlantskoj zajednici, NATO-u i svima koji sudjeluju u odbrani cijele Evrope, slobodne i mirne", izjavio je Rasmussen.

"Posljednjih godina je bilo i drugih kriza: Balkan 90-ih godina, Gruzija 2008. godine. Međutim, radi se o najozbiljnijoj prijetnji sigurnosti i stabilnosti Evrope nakon kraja Hladnog rata", ocijenio je on.

Glavni tajnik saveza se još jednom obrušio na Rusiju, čija je "vojna agresija" povrijedila ukrajinski suverenitet.

Kao i prethodnog dana on je upozorio da Savez ne prizna "nelegalno i nelegitimno pripajanje" Krima od Rusije nakon referenduma u nedjelju.

Ponovo je pozvao Moskvu da prestane sa svim vojnim aktivnostima prema Ukrajini i da sa svojim susjedom potraži miran razgovor.

"Ako ona nastavi ovim putem, Rusija će izabrati svoju izolaciju na međunarodnoj sceni", dodao je on, bez donošenja, međutim, bilo kakve prijetnje Moskvi.

NATO je odlučio početkom marta da pojača svoju saradnju s Ukrajinom i ponovo razmotri saradnju s Rusijom.

Vijeće NATO-Rusija je osnovano 2002. godine da bi unaprijedilo saradnju između dva partnera "na sigurnosnim pitanjima" i u brojnim područjima od zajedničkog interesa, kao što je upravljanje krizama ili borba protiv terorizma i piratstva.