The Times
0

'NATO je džin, ostali su patuljci'

FENA
Prava je sreća što će predstojeći samit NATO-a biti u sjeni sastanka na vrhu Grupe 20, koji će se održati dan ranije, jer su izgledi da članice zapadnoga vojnog saveza o nečemu postignu saglasnost jako mali; ne nedostaje problema koje treba hitno rješavati, a najveći među njima je Afganistan, piše u četvrtak The Times.

Činjenica da je najava kako će Španija povući svojih 600 vojnika s Kosova izazvala toliko uzbuđenje svjedoči o tome, procjenjuje Times, da alijansa nema snage uhvatiti se ukoštac s ozbiljnijim izazovima.

Odavno je poznato da Španija, koja nije priznala nezavisnost Kosova da ne bi ohrabrivala vlastite separatističke pokrete, ne želi da njezine trupe tamo dalje borave.

Galama koja se oko toga digla skreće, međutim, pažnju s osnovne činjenice – da problem Afganistana, krizu u Pakistanu, odnose s Rusijom mogu riješiti samo Sjedinjene Države.

Alijansa se sastoji od jednog džina okruženog patuljcima koji traže zaštitu i žele uticati na njenu moć, ali u tome ne mogu ili ne žele pomoći, zaključuje Times.