Svijet
0

NATO i Rusija saglasni za približavanje stavova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
NATO i Rusija odlučili su u ponedjeljak da nastave s naporima u približavanju stavova, započetom u decembru prošle godine, nakon zategnutosti nastale gruzijskom krizom u avgustu, saopćio je glasnogovornik Zapadnog saveza.

Dvadeset šest zemalja NATO-a i Rusija "razmotrilo je iduću etapu tog približavanja, koja će se realizirati "susretom generalnog sekretara NATO-a Jaapa de Hoopa Scheffera s ruskim ministrom", izjavio je James Apparthurai, nakon prvih obnovljenih kontakata s ambasadorima nakon šest mjeseci prekida.

Jedan ruski diplomat pri NATO-u izjavio je da će zamjenik premijera Sergej Ivanov razgovarati s Hoopom Schefferom 6. februara u Minhenu, povodom godišnje konferencije o sigurnosti, koja se tu organizira.

Tokom ovog dvosatnog susreta, predstavnici 27 zemalja prvi put su, nakon 19. avgusta, popili kafu i vodili pozitivne razgovore. Učesnici se nisu htjeli upuštati u razmatranje prošlosti već su više govorili o budućnosti, "identificirajući posebno potencijalni sektor produktivne saradnje kao što je Afganistan".

"Gruzija nije bila predmetom oštrih diskusija", rekao je Apparthurai.