Svijet
0

NATO i Rusija bez dogovora u Oslu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Oslu je u petak završen dvodnevni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a na kome se razgovaralo o utvrđivanju budućeg statusa Kosova, planu SAD-a za proturaketne baze u Evropi i situaciji u Afganistanu i Iranu.

Rastuće napetosti između NATO-a i Rusije bile su primjetne i tokom razgovora o Kosovu i saradnji s Ukrajinom, izvještava dopisnik radija DW.

U pitanju Kosova stavovi su zaoštreni. Moskva prijeti ulaganjem veta u Vijeću sigurnosti UN-a ako Kosovo dobije nezavisnost. Članice NATO saveza, s druge strane, većinom podržavaju planove posebnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija koji predviđaju nadziranu nezavisnost.

Generalni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer je kazao kako postoji izbor s jedne strane između kontroliranog procesa sa jasnom rezolucijom Vijeća sigurnosti, koja stvara pravnu osnovu i političkog plana za rješavanje pitanja statusa.

”Također postoji alternativa, loša alternativa jednoga nekontroliranog procesa sa nepredvidivim posljedicama. Saveznice NATO-a žele jasno prvu mogućnost”, kazao je Scheffer.

Partneri NATO-a su pored toga razgovarali i s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Arsenijem Jatsenjukom o međusobnim odnosima.

Dok se zapadno orijentirani predsjednik te zemlje Viktor Juščenko zalaže za pristup svoje zemlje NATO-u, proruski orijentirana vlada na čelu s premijerom Viktorom Janukovičem to ne želi.

Ministar vanjskih poslova Jatsenjuk izjasnio se u Oslu za reforme koje traži NATO ali je istovremeno upozorio Savez da se ne miješa u unutrašnje stvari zemlje: “Meni se čini da se pitanje pristupa NATO-u zloupotrebljava od strane različitih političkih snaga. Pozivamo NATO da se ne miješa ni u kakve političke sporove u Ukrajini. To nije u interesu ni NATO-a ni Ukrajine.“

Za razliku od Ukrajine, Albanija, Hrvatska i Makedonija sasvim jasno žele pristupiti Alijansi. Ministri vanjskih poslova Saveza su vlade tih zemalja pozvali na daljnje reforme, a odluka o eventualnom pristupu tih zemalja trebala bi se donijeti za godinu dana na samitu NATO-a u Bukureštu.

Novi spor sa Moskvom ostavio je duboke tragove i na samit u Oslu. Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier smatra očigledno da je situacija toliko komplicirana, tako da već razmišlja o sasvim novim putevima.

“Ne bi li smo morali baš sada razmišljati malo dalje i u jednom izmijenjenom svijetu tražiti novu arhitekturu, nove mogućnosti kako da se približimo cilju razoružavanja koji je, kako smatram, bez altenative?" – kazao je Steinmeir.

Sve ostaje vrlo nejasno. No, utisak da postoji kriza je bio vidljiv usprkos diplomatskim naporima da se prikrije, javlja DW.