Najteži pojedinačni incident
0

NATO: Helikopter s 38 osoba u Afganistanu oborili talibani

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Helikopter koji se srušio prije dva dana u kome je poginulo 38 osoba u najtežem pojedinačnom incidentu u desetogodišnjem ratu u Afganistanu najvjerovatnije je bio pogođen raketom koju su ispalili talibani, saopćile su u ponedjeljak NATO snage.

U prvom zvaničnom nagovještaju mogućeg uzroka pada heliokoptera u petak navečer, Međunarodne sigurnosne snage za pomoć (ISAF) pod vodstvom NATO-a saopćile su da je na helikopter Chinook CH-47 "ispaljena pobunjenička granata iz ručnog raketnog bacača dok je prevozio američke vojnike i komandose na mjesto bitke koja je bila u toku", prenosi Reuters.

Operacija je počela kada su vojnici ISAF-a tragali za talibanskim liderom u dolini Tangi, okruženoj planinama u centralnoj pokrajini Maidan Wardak, oko 80 km jugozapadno od Kabula, gdje su se našli pod pobunjeničkom vatrom.

"Nekoliko pobunjenika je ubijeno prije nego što je zatražena pomoć", navodi ISAF u saopćenju.

"Dok su pobunjenici nastavili s vatrom, kobinovane snage na terenu zatražile su dodatne snage da pomognu u operaciji", dodaje se u saopćenju.

ISAF navodi da je dodatno osoblje bilo na putu prema mjestu sukoba kada je CH-47 koji ih je prevozio oboren.

U padu felikoptera poginulo je trideset američkih vojnika uključujući pripadnike Tima 6 specijalnih snaga SEAL, jedinice koja je ubila Osamu bin Ladena u maju, sedam afganistanskih komandosa i afganistanski prevodilac.

NATO je saopćio da nijedan od pripadnika SEAL-a koji su poginuli u oborenom helikopteru nije učestvovao u operaciji likvidacije bin Ladena.

Talibani su u subotu požurili da preuzmu odgovornost za obaranje helikoptera, iako su zapadni zvaničnici ostali bez komentara dok su se izvlačila tijela poginulih iz helikoptera.