Svijet
0

NATO će u 2007. u Afganistanu uložiti posebne napore

FENA
Generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izjavio je u četvrtak u Sevilji, na jugu Španije, da će zemlje Atlantskog saveza i cijele međunarodne zajednice učiniti posebne napore za Afganistan u 2007.

"Tokom 2007. vidjet ćemo kako raste podrška cijele međunarodne zajednice afganistanskom narodu. Više novca bit će utrošeno za obnovu i razvoj ove zemlje", rekao je on otvarajući sastanak ministara odbrane 26 zemalja saveznica u Kongresnoj i izložbenoj palači na periferji Sevilje.

"Bit će i više trupa Međunarodnih snaga za pružanje pomoći (Isaf) pod komandom NATO-a, a mi i međunarodna zajednica učinit ćemo sve da se posao obavi najbolje radi zajedničkih ciljeva", rekao je je on. Isaf danas broji oko 35.000 vojnika.

Španski ministar odbrane Jose Antonio Alonso naglasio je "odlučno" angažiranje Španije unutar NATO-a, u godini kada ova zemlja proslavlja 25. godišnjicu pristupanja NATO-u.

Sastanak, na kojem će se raspravljati i o situaciji na Kosovu, gdje NATO ima 17.000 vojnika, završava se u petak popodne.