Svijet
0

NATO brodovi u Egejskom moru, počeli misiju protiv krijumčara ljudima

Anadolija
Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA
NATO brodovi su u Egejskom moru počeli svoju misiju u borbi protiv krijumčara ljudima, rekao je u subotu viši komandant vojne alijanse.

General Philip Breedlove potvrdio je da su brodovi u Egejsko more uplovili u petak uvečer.

"U roku kraćem od dva dana donesena je politička odluka, vojni odgovor je uslijedio odmah i sada misija u tom području operativna", rekao je Breedlove.

U četvrtak su se ministri odbrane NATO pakta složil ida na zahtjev Turske, Njemačke i Grčke odobre raspoređivanje ratnih brodova u Egejskom moru radi kako bi spriječili bande krijumčara ljudima da prevoze izbjeglice u Evropu.

Tokom Konferencije o sigurnosti u Minhenu Breedlove je naglasio da će pet bodova provoditi izviđanje, praćnje i nadzor ilegalnih prelazaka u Egejskom moru i dijeliti informacije tako da policijske službe i agencije za sprovođenje zakona Turske i Grčke mogu odmah djelovati. O svemu će biti obavještavana i Frontex, agencija za granice Evropske unije.

NATO-va mornarička grupa 2 vršiće monitoring, ali neće presretati izbjeglice. Planirano je da brodovi alijanse vode eventualne operacije spašavanja.