Svijet
0

NATO: Bombardovat ćemo Libiju dok to bude potrebno

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
NATO je u utorak saopćio da će nastaviti da bombarduje mete u Libiji dok to bude bilo potrebno, istovremeno optužujući režim libijskog lidera Moammara Gaddafija da u civilnim objektima skriva vojsku i od njih stvara legitimne vojne mete.

Predstavnica za štampu NATO-a Carmen Romero izjavila je da će Alijansa nastaviti s vazdušnom kampanjom u Libiji sve dok Gaddafijeve snage predstavljaju opasnost za civile, javio je AP.

Pored toga, NATO je optužio Gaddafijeve snage da u civilnim oblastima kriju vojsku i da zavaravaju strane novinare tako što im pokazuju oblasti koje su navodno gađali avioni NATO-a.

  • Gaddafijeve snage sve više zaposjedaju objekte koji su prethodno korišćeni u civilne svrhe, rekao je portparol NATO-a, kanadski pukovnik Rolan Lavua, na pres-konferenciji u Bruxellesu, javio je Reuters.

On je kazao da Gaddafijeve snage zauzimaju nekadašnje staje, poljoprivredne objekte, skladišta, fabrike i postrojenja za proizvodnju hrane, iz kojih komanduju napadima.

  • Ti objekti na ovaj način gube svoj zaštićeni status i postaju legitimne mete za NATO, kazao je Lavua, ističući da zvaničnici Gaddafijevog režima udare na te objekte predstavljaju kao napade na civilne oblasti.

Misija NATO-a u Libiji, u kojoj učestvuje osam zemalja, traje od sredine marta.

Iako SAD i Italija smanjuju učešće u ovim operacijama, a Norveška je najavila da će se potpuno povući iz kampanje u Libiji 1. augusta, NATO tvrdi da ima dovoljno sredstava da nastavi da vodi misiju na istom nivou.