Libija
0

NATO bombardovao komandne centre u blizini Tripolija

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Avioni NATO-a bombardirali su komandne centre u blizini Tripolija i jugozapad Libije u nastojanju da presijeku komunikaciju libijskog vođe Moammera Gaddafija i njegovih jedinica na terenu, saopćio je NATO u subotu.

Mete zračnih udara bili su u petak jedan objekat u blizini glavnog grada Tripolija i komandno i kontrolno čvorište blizu Sebe, uporišta Gadafijevoga duboko u jugozapadnoj pustinji Libije, navodi se u saopćenju NATO-a, prenosi agencija Associated Press.

Tri lansera raketa zemlja-zrak pogođena su u blizini grada Sirta i još tri lansera raketa u planinama južno od Tripolija, u blizini Zintana, grada koji kontroliraju pobunjenici.

U saopćenju NATO-a se navodi da su avioni koalicijskih partnera pod njegovom komandom imali više od 7.500 nadlijetanja otkad je Alijansa preuzela komandovanje nad operacijama u Libiji i gotovo 3.000 zračnih udara.

S bombardovanjem koje ulazi u treći mjesec NATO se našao pod sve većim kritikama za prekoračenje mandata Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojim se propisuje zaštita civilnog stanovništva, ali ne i opsežni zračni udari, ističe američka agencija dodajući da više nije sigurna ni regionalna podrška za svakodnevno bombardovanje Libije.

Glavni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je u petak da cilj Saveza u Libiji nije da ubije pukovnika Gadafija, već da zaštiti civile i neutralizira njegove snage.

Ubistvo Gadafija "nije dio našeg mandata. Rezolucija UN-a kaže da možemo poduzeti sve neophodne mjere da zaštitimo civile. Naš cilj je da neutraliziramo Gaddafijevu vojnu sposobnost," rekao je Rasmussen u intervjuu talijanskoj novinskoj agenciji Ansa.

On je, međutim, precizirao da uporedo s vojnim aspektom postoji politički aspekt i kako je u tom smislu "očigledno da Gaddafi mora otići s vlasti".

"Prestanak napada na civile ne može se zamisliti dok je on na vlasti. Gaddafijevo vrijeme je prošlo, budućnost pripada libijskom narodu", rekao je Rasmussen.

Na pitanje do kada će trajati misija u Libiji, on je rekao da će NATO ostati tamo "dok god ne ispuni mandat UN-a, odnosno zaštiti civile."

Glavni sekretar NATO izjavio je također da Savez u ovom trenutku neće intervenisati u Siriji dok će tranzicija u Afganistanu početi u julu.

"NATO nema namjeru intervenisati u Siriji. Mi naravno snažno osuđujemo brutalnost sirijskih snaga sigurnosti protiv civila", rekao je on napominjući da je jedini put za rješavanje situacije u Siriji mirna tranzicija prema demokraciji.

"Međutim, postoji razlika između Sirije i Libije. U Libiji NATO djeluje po mandatu UN-a i u tome dobiva podršku u regiji. Nijedan od tih uvjeta nije zadovoljen u Siriji," kazao je.

Na pitanje kako će se ubistvo Bin Ladena odraziti na rat u Afganistanu, on je rekao da je Bin Ladenova smrt poslala snažnu poruku da ekstremizam nema budućnost.

"Ovo je poruka da će talibani u Afganistanu morati prekinuti svaku vezu s Al-Qaidom i drugim terorističkim organizacijama, odreći se nasilja i angažirati u političkom procesu," zaključio je Rasmussen.