Svijet
0

Natasha Kampusch brani svoga otmičara

FENA
Austrijanka Natasha Kampusch (18), koja je provela osam godina u podrumu iskopanom ispod garaže u selu Strashofu, 20 kilometara istočno od Beča, izjavila je u ponedjeljak da je njen otmičar Wolfganag Priklopil "dio njenog života" i da joj tokom otmice nije ništa nedostajalo.

Natasha je u izjavi koju je pročitao psiholog Max Friedrich navela da razumije izuzetnu radoznalost o periodu koji je provela kod otmičara i o tome kako se osjeća nakon bijega, ali je zamolila da je neko vrijeme ostave na miru.

"Svi žele postavljati pitanja o intimnim detaljima, ali oni se ne tiču nikoga", istaknula je Natasha, prenio je AP.

Podrum iskopan ispod garaže, prostoriju bez prozora s uskim otvorom za ulaz, Natasha je nazvala svojom sobom. "To je moja soba i javnost ne treba da je vidi", navela je ona u saopćenju.

Natasha je također opovrgnula da je Priklopila ikada zvala "gospodarom", iako je navela da je 44-godišnji tehničar za komunikacije to od nje tražio.

"On nije bio moj gospodar. Ja sam bila jednako snažna", kazala je Natasha i dodala da nakon bijega nije plakala. "On je bio dio mog života, u principu, nemam osjećaj da sam nešto propustila", zaključila je Kampusch.

Austrijska policija je odmah nakon što se Natasha prijavila saopćila da ona pati od takozvanog "stokholmskog sindroma", koji se javlja tokom dugogodišnjeg boravka u rukama otmičara - žrtve u sklopu psihološkog mehanizma zaštite, u situacijama kada im je ugrožen život, izražavaju simpatije prema svojim otmičarima.