U jednoj školi u Ruenu
0

Nastavnica zatražila minut ćutanja za ubicu Mohameda Meraha

SRNA
Francuzi odaju počast Merahovim žrtvama (Foto: AFP)
Francuzi odaju počast Merahovim žrtvama (Foto: AFP)
Francuski ministar obrazovanja Luc Chatel zatražio je danas pokretanje disciplinskog postupka protiv nastavnice iz škole na sjeveru Francuske koja je od učenika zatražila da održe minut ćutanja za serijskog ubicu Mohameda Meraha koji je ubio troje djece i rabina jevrejske škole u Toulouseu.

Učenici škole u gradu Ruenu pisali su direktoru da je nastavnica serijskog ubicu nazvala "žrtvom" i da su njegovu povezanost sa Al Qaedom izmislili mediji i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Izraelski dnevnik Jerusalim Post navodi da je nakon zahtjeva nastavnice većina učenika napustila učionicu, dok su neki ostali "kako bi pokušali da shvate o čemu govori".

Francuski ministar obrazovanja rekao je da bi nastavnica trebalo da bude suspendovana zbog svog zahtjeva, koji je iznijela na dan kada je policija ubila Meraha nakon njegovog ubilačkog pohoda na jugu Francuske.

Francuski dnevnik Mond juče je pisao da je Merah, koji je u protekle dvije sedmice ubio tri vojnika i četiri osobe, dolazio i u Izrael jer su mu u pasošu pronađeni pečati o ulasku.

Merah, koji je rekao da je inspirisan Al Qaidom da ubije sedam osoba poginuo je pošto je pogođen hicem u glavu dok je tokom sukoba sa policijom iskočio sa prozora zgrade.

Sarkozy je Merahova ubistva nazvao terorističkim napadom i najavio progon ljudi koji prate ekstremističke internet stranice.
"Od sada, biće kažnjena svaka osoba koja iz navike pregleda internet stranice koje propagiraju terorizam ili pozivaju na mržnju ili nasilje. Francuska neće tolerisati ideološka učenja na svom tlu",  rekao je Sarkozy.