Turska
0

Nastavnica i student spašeni nakon tri dana pod ruševinama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nakon razornog potresa u Tuskoj spasioci su izvukli 27-godišnju nastavnicu nakon 67 sati pod ruševinama, a 18-godišnji student nakom 61 sata. Potraga se nastavlja za preživjelim se nastavlja i u srijedu, tećeg dana nakon potresa.

Prema najnovijim podacima u potresu jačine 7,2 stepeni Rchtera koji je u nedjelju pogodio Tursku poginulo je najmanje 459 osoba. Raniji podaci govorili su da su povrijeđene 1.352 osobe i da su se srušile 2.262 zgrade, saopćila je Uprava za katastrofe i vanredna stanja.

Dužnosnici upozoravaju da će broj poginulih vjerovatno još rasti jer je veliki broj ljudi na popisu nestalih osoba.

AP javlja da su spasioci nakon 61 sata ispod ruševina izvukli živog 18-godišnjeg studenta Eyupa Erdema. Eyup se za vrijeme potresa nalazio u stambenoj zgradi, a spasioci su ga locirali pomoću malih kamera na štapovima. U nastavku potrage, nakon 66 sati pod ruševinama, spašena je 27-godišnja nastavnica.

Nastavnica Gozde Bahar prevezena je u bolnicu Ercisa, grada najpogođenijeg potresom gdje je pronađena, izvijestile su stanice NTV i CNN-Tuerk. Susjed preživjele Akif Goltas potvrdio je na licu mjesta da je mlada žena spašena nakon velikog napora ekipa za spašavanje tokom cijele noći.

Podsjetimo, u utorak se dogodilo trostruko čudo kada je spašena beba stara samo 14 dana, nakon čega su pronađene i njegova majka i baka.

Potraga za preživjelima se nastavlja.

Turski Crveni polumjesec trudi se da bi što brže zbrinuo preživjele koji su ostali bez krova nad glavom. Već su se čule pritužbe na nedostatak šatora, a Turska je i od Izraela zatražila montažne kućice.

Izraelsko ministarstvo odbrane je preciziralo da će prvi avion Boeing 747 u srijedu poslijepodne prevesti dijelove nastambi u Tursku, a drugi avioni će biti poslani sljedećih dana. Ministarstvo odbrane je preciziralo da je tursko traženje pomoći stiglo preko ambasade Turske u Tel-Avivu.

Japanska ambasada u Ankari je objavilo da Tokio donira 400.000 dolara za humanitarne napore a da će hitno poslati i ostalu pomoću, uključujući i šatore.