Svijet
0

Nastavljeno suđenju Mubaraku

FENA
Hosni Mubarak
Hosni Mubarak
Suđenje svrgnutom egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku, njegovim sinovima i saradnicima, koji su optuženi za ubistva demonstranata, nastavljeno je u srijedu saslušavanjem novih svjedoka nakon što je jedan policijski službenik izjavio pred sudom ove sedmice da ni Mubarak ni njegov ministar unutrašnjih poslova nisu dali naredbu da se puca na demonstrante.

Mubarak, koji se nalazi u bolnici od aprila i koji je prisustovao svim ročištima na nosilima, dovezen je do suda helikopterom. Televizijske kamere su zabranjene u sudnici.

Egipćani, koji su pomogli da se 83-godišnji Mubarak svrgne s vlasti poslije 30-godišnje vladavine, redovno se okupljaju pred zgradom suda u Kairu i traže brzo suđenje za ubistva oko 850 osoba poginulih u ustanku, prenio je u srijedu Reuters.

Mubarakovi protivnici i advokati porodica žrtava izrazili su nezadovoljstvo svjedocima na ročištu održanom u ponedjeljak.

"Moj prijatelj je stajao pored mene u trenutku kada je ubijen na trgu Tahrir. Policija ga je upucala u glavu. Zašto nas ne puste unutra da svjedočimo? Zašto pozivaju policiju da svjedoči, a ne ljude?" - rekao je Rabia el-Šhejh.

Mubarak, koji je prvi arapski vođa kojem se sudi u njegovoj prisutnosti otkako su izbili nemiri širom Srednjeg istoka, optužen je za ubistva demonstranata i „podsticanje“ policijskih službenika da koriste bojevu municiju.

Advokati su rekli da sud može saslušati još tri svjedoka u srijedu. Saslušanja u srijedu su četvrta po redu od početka suđenja 3. augusta.

Jedan od advokata koji predstavlja porodice žrtava, Mohamed Damati, zatražio je od suda da sasluša svjedočenje zapovjednika vojnih snaga Mohameda Huseina Tantavija, koji predsjedava vojnim vijećem i koji je bio Mubarakov ministar odbrane 20 godina.

Advokat Damati je također tražio svjedočenja Omara Sulejmana, Mubarkovog šefa obavještajne službe, koji je nakratko bio potpredsjednik, kao i svjedočenje žene bivšeg predsjednika.