Svijet
0

Nastavljeno suđenje Saddamu Husseinu

FENA
Saddam Hussein u ponedjeljak se vratio u sudnicu u Bagdadu gdje nu se sudi za počinjene zločine protiv čovječnosti zbog ubistva šiita u 1980-im godinama.

Očekuje se da svjedoci odbrane daju svoje iskaze tokom dana, javio je Reutersov novinar.

Glavni sudac i zvanično je u ponedjeljak optužio Saddama za ubistva, mučenja žena i djece i ilegalna hapšenja 399 ljudi u akciji slamanja šiita u 1980-im, uvodeći suđenje svrgnutom iračkom lideru u novu fazu.

Saddam, koji je sjedio sam na optuženičkoj klupi dok su optužbe čitane, odbio je da se izjasni o krivici kada ga je sudac Raouf Abdel-Rahman upitao da li se osjeća krivim ili ne, javio je AP.

"Ne mogu jednostavno odgovoriti sa da ili ne na ovo. Sve je ovo za javnu potrošnju i ja ne mogu odgovorti kratko na vaše pitanje. Ovo nikada neće izvući ni jednu vlas iz moje glave", kazao je.

"Vi ste pred Saddamom Husseinom, predsjednikom Iraka. Sudeći po volji Iračana, ja sam još predsjednik u ovom momentu", kazao je.

Saddam i sedmorica bivših pripadnika njegovog režima na suđenju su skoro sedam mjeseci zbog akcije protiv stanovništva grada Dujaila.

Na osnovu iračkog pravosudnog sistema, sud prvo saslušava optužbe protiv optuženika i dokaze tužioca protiv njih. Sudac potom odlučuje o konkretnim optužbama, a odbrana potom započinje svoje izlaganje.

Optužbe koje je pročitao Abdel-Rahman uključuju hapšenje 399 ljudi, mučenje žena i djece te ubistvo devet ljudi.