Svijet
0

Nastavljeno suđenje Sadamu Huseinu

FENA
Svrgnuti irački predsjednik Saddam Hussein i sedam njegovih suradnika pojavili su se pred Visokim iračkim kaznenim sudom u nastavku suđenja u Bagdadu.

Saddam Hussein je sjeo na mjesto za optuženike nakon otvaranja šeste rasprave sudskog procesa protiv njega zbog masakra šiitskih seljaka, počinjenog nakon napada na njegov konvoj 1982. u Dužaili, sjeverno od Bagdada.

Rasprava je proglašena otvorenom u 11.29 po lokalnom vremenu a bivši predsjednik je sjeo na mjesto za optuženike jedanaest minuta kasnije.

"Saddam mora biti prisutan na sudu i ukoliko odbije da se pojavi primorat ćemo ga da dođe i sjedi u boksu za optužene", kazao je u nedjelju glavni tužitelj Jaafar al-Musaui.

Bivši diktator prkosi tribunalu, koji mu sudi od 19. oktobra, zajedno sa svojim suradnicima, odbijajući da se pojavi na petoj raspravi 7. decembra.

"Idite dođavola", rekao je on napuštajući tribunal ranije. Saddam se žali da ne može ustati da se umije i da se po dva dana oblači, da ne može pušiti ni savijati noge.

Prema Musauiju, trebalo bi saslušati pet ili šest svjedoka optužbe, a potom nastupa odbrana, koja će dovesti četrdesetak svjedoka, od kojih tri ministra bivšeg režima.

Međutim, kompletan tim odbrane, sa sjedištem u Ammanu, demantirao je u ponedjeljak da će saslušati 40 svjedoka i ponovio da je ilegalni Visoki kazneni sud, zajedno s njegovim glavnim tužiteljem, prekoračio svoje ovlasti rekavši da se "Saddam mora silom dovesti u sud".