Svijet
0

Nastavljeno suđenje optuženim za svirepo ubistvo maloljetnog Palestinca

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U sudnici Okružnog suda u Jerusalemu danas je održano drugo ročište u procesu protiv trojice Jevreja koji se terete za svirepo ubistvo sedamnaestogodišnjeg Palestinca Muhammeda Ebu Hudaira, koji je u Gazi kidnapovan 2. jula. Njegovo tijelo je pronađeno spaljeno nekoliko dana kasnije, prenosi Anadolija.

Tokom današnjeg suđenja advokati su dali iskaze, a sud je zakazao ročište za narednu sedmicu kako bi analizirao predstavljene dokaze optužbe i odbrane.

Suđenju su prisustvovali i članovi porodice Hudair, a na sebi su nosili majice sa slikom ubijenog dječaka.

Optuženi se terete za "ubistvo iz osvete i nacionalističkih poriva".

Ispred sudnice novinarima se obratio otac ubijenog Hudaira, koji je kazao da je izraelska vojska srušila kuće dvojice Palestinaca optuženih za kidnapovanje trojice Jevreja, te je zapitao zašto Izrael ne sruši i kuće ubica njegovog sina.

"Neka ubice koje su spalile mog sina budu također spaljene", poručio je on.

Na Zapadnoj Obali su 12. juna oteta trojica jevrejskih mladića koji su nakon 18 dana pronađeni mrtvi. Nekoliko dana kasnije, 2. jula, u znak osvete otet je palestinski mladić i istog dana svirepo ubijen.

Nakon toga, međusobni napadi eskaliraju, a izraelska vojska 7. jula započinje akciju protiv Palestinaca "Zaštitna linija“. Na hiljade granata i bombi je bačeno na Pojas Gaze, a već 17. jula Izrael započinje kopneni napad.

Hamas i Izrael su pristali na trodnevno primirje koje je na snagu stupilo jučer u 8 sati.