Austrija
0

Nastavljeno suđenje Josefu Fritzlu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Suđenje Josefu Fritzlu, Austrijancu optuženom za zločine protiv svoje kćerke koju je godinama držao u zatočeništvu i zlostavljao, nastavljeno je u utorak u St Poeltenu.

Drugi dan uzastopno, 73-godišnji Fritzl je ušao u sudnicu pokrivajući lice plavom fasciklom.

Fritzl se izjasnio krivim za incest i "djelimično" krivim za silovanje, ali je izjavio da nije kriv po optužbama za porobljavanje i ubistvo.

Na početku suđenja u ponedjeljak, Fritzl je odgovarao na pitanja u vezi sa snimljenim svjedočenjem njegove kćerke.

Suđenje se održava iza zatvorenih vrata.

Izricanje presude očekuje se već u četvrtak, javlja dopisnik BBC-ja sa suđenja u St. Poeltenu, Bethany Bell.

U optužnici se navodi da je Fritzl zatočio svoju kćerku u podrumu bez prozora ispod svoje kuće, te da ju je tokom dugog niza godina držao u zatočeništvu i silovao je.

Prvog dana suđenja, porota je počela gledati 11-satni snimak, dok će ostatak materijala biti prikazan u dijelovima tokom sedmice.

Kćerka i troje od sedmero djece čiji je Fritzl otac držani su u zatočeništvu u podrumu dok slučaj nije izašao na svjetlo dana u aprilu prošle godine kada se jedna od kćerki teško razboljela i prebačena je u bolnicu.

Fritzl je optužen za ubistvo jednog od dva novorođena blizanca koji je umro pri porodu 1996. jer mu nije osigurao medicinsku pomoć.

Neki pravni eksperti tvrde kako bi bilo teško dokazati optužbu za ubistvo, ali optužba za porobljavanje povlači maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, a neke od ostalih optužbi povlače i do 15 godina robije.

Sudski portparol Franz Cutka saopćio je da je prvi dan suđenja obuhvatio "ispitivanje optuženog" i prikazivanje snimljene izjave Fritzlove kćerke.

On je, međutim, naglasio da se zbog osjetljivosti suđenja, nijedan detalj ne može objaviti.

U uvodnom izlaganju, tužiteljka Christiane Burkheiser izjavila je da Fritzl "nije pokazivao nikakve znake žaljenja niti bilo kakvu svjesnost da je učinio pogrešnu stvar".

Kazala je da on nije razgovarao s kćerkom prvih godina njenog zatočenja, silazeći u podrum samo kako bi je silovao i potom se vraćao stepenicama u kuću.

Fritzl je, tvrdi ona, tretirao kćerku kao svoju imovinu, ponekada je silujući pred djecom u podrumu.

Fritzlov advokat Rudolf Mayer izjavio je da je njegov klijent "ljudsko biće a ne monstrum" i apelovao je na porotnike da budu objektivni.

Optuženi je, skoro nečujnim glasom, govorio sudiji o svom djetinjstvu, rekavši da ga je tukla majka.

Upitan ima li ikakvih prijatelja, on je jednostavno odgovorio: "Ne."