Tužilaštvo BiH
0

Nastavljeno suđenje četvorici optuženih za genocid u Srebrenici

FENA
Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici svjedok tužilaštva je rekao da je optuženog Duška Jevića vidio u Potočarima nakon pada Srebrenice, te ga je prepoznao u sudnici - prenosi BIRN - Justice report.

Radomir Pantić, bivši komandir Policijske stanice u Milićima, ispričao je da je, ne precizirajući kada, sa svojom jedinicom boravio kod baze UNPROFOR-a u Potočarima, gdje je vidio Duška Jevića, kao i veći broj žena i djece bošnjačke nacionalnosti.

"Bilo je mnogo naroda ispred nas. Kasnije je došao Ljubomir Borovčanin s generalom Mladićem i Duškom Jevićem. Nešto su razgovarali. Ja sam se obratio Borovčaninu da ga pitam šta dalje, a on mi je rekao da čekam", prisjetio se Pantić.

Tužilaštvo BiH smatra da su Duško Jević, Mendeljev Đurić i Neđo Ikonić 13. jula 1995. “nadzirali i podržavali” strijeljanje više od 1.000 muškaraca u Kravici, gdje je Goran Marković “pozivao dobrovoljce iz svoje jedinice da vrše likvidacije”. U optužnici stoji da je Jević bio komandant Centra za obuku “Jahorina”, Đurić i Ikonić komandiri Prve odnosno Druge čete tog centra, a Marković komandir Drugog voda u Prvoj četi.

Ljubomir Borovčanin, bivši komandant združenih snaga jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS), u Haagu je nepravomoćno osuđen na 17 godina zatvora za genocid u Srebrenici. Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je pred Tribunalom za zločine počinjene tokom rata u BiH, ali je još u bjekstvu.

Pantić je ispričao i kako je narednog dana sa svojom jedinicom osiguravao putnu komunikaciju Konjević Polje – Bratunac kod mjesta Sandići te da se tu predalo više muškaraca Bošnjaka.

" Muškarci su iz šume dolazili iz više pravaca. Svi su se okupljali na manjoj livadi preko puta jedne kuće. Bilo ih je u uniformama, a neki su bili i bez uniformi. Bilo ih je oko 50", rekao je Pantić, dodajući da je zarobljenike obišao i Ratko Mladić, koji je s njima razgovarao i obećao im da će biti razmijenjeni nakon ispitivanja.

Nakon što je tužilac Pantiću želio predočiti izjavu koju je on kao osumnjičeni dao ranije u Tužilaštvu BiH, odbrane optuženih su uložile prigovor jer smatraju da se svjedok ne može saslušati bez prisustva pravnog zastupnika.

Sudsko vijeće je donijelo odluku da se ovaj svjedok nastavi saslušavati uz prisustvo pravnog zastupnika.

Pretres se nastavlja 24. juna.