Svijet
0

Nastavljeno suđenje bivšem liberijskom predsjedniku Charlesu Tayloru

FENA
Suđenje bivšem liberijskom predsjedniku Charlesu Tayloru, optuženom za zločine protiv čovječnosti pred Specijalnim sudom Sierra Leonea (ZSSL) za zapovijedanje pobunjenicima koji su ovu zemlju zapalili i uvukli u krvavi građanski rat između 1991. i 2001., nastavljeno je nakon šest mjeseci prekida.

Charles Taylor, prvi bivši šef afričke države kojemu se sudi pred međunarodnim sudom, bio je prisutan tokom sudske rasprave.

On se izjasnio da nije kriv za ratne i zločine protiv čovječnosti te po 11 optužnica za ubijanja, silovanja i regrutovanja djece, koje su podignute protiv njega u periodu od novembra 1996. do početka 2001.

Optužba će tokom rasprave u ponedjeljak pozvati prvog svjedoka, eksperta iz domena industrije dijamanata u Africi Jana Smilliea i njegovoj ulozi u sukobima.

Glavni tužitelj će pozvati da svjedoči i jednu od žrtava ratnih zločina, počinjenih tokom građanskog rata u Sierra Leoneu od 1991. do 2001. i jednog Liberijca, koji je pripadao najužem krugu bliskih suradnika optuženika.

Taylor, izabran za predsjednika Liberije 1997. optužen je da je podržavao pobunjenike Revolucionarnog ujedinjenog fronta (RUF), koji su mučili civilno stanovništvo tokom rata u Sierra Leoneu u kojemu je ubijeno 120.000 ljudi, na hiljade drugih oskaćeno u razmjenu za nepoznati broj dijamanata i drugih rijetkih prirodnih resursa u ovoj zemlji.

Pobunjenici RUF-a su poznati da krvavoj reputaciji, za amputiranje ruku, nogu, ušiju i ostalih djelova tijela nad hiljadama civila bez odbrane, paleći cijela sela i angažirajući djecu da se bore u njihovim redovima.