Borba protiv katastrofe
0

Nastavljeno hlađenje reaktora vodenim topovima

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Japan je danas nastavio hlađenje oštećenih reaktora vodenim topovima u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi, u pokušaju da spriječi širenje radijacije i potencijalnu katastrofu.

Operacija je nastavljena u ranim jutarnjim satima po lokalnom vremenu, a Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ocijenila je da je u toku "trka s vremenom".

Ova agencija UN objavila je da je stanje u Fukushimi Daiichi i dalje veoma ozbiljno, ali da nema pogoršanja u odnosu na jučerašnju situaciju.

Šest protivpožarnih kamiona izlili su oko 50 tona morske vode na reaktore u elektrani koja se nalazi 250 kilometara sjeveroistočno od Tokija.

Poslije ove akcije, novo polivanje biće izvršeno u podne po lokalnom vremenu.

Švedski nuklearni stručnjaci smatraju da će bezopasni tragovi radijacije iz Fukushime stići do ove zemlje za oko sedam dana, a vlasti SAD očekuju da će slaba radijacija uskoro moći da se detektuje na američkoj zapadnoj obali.

Japanska meteorološka agencija saopštila je da su Japan potresla 262 naknadna potresa snage pet i više stepeni po Richteru, poslije glavnog zemljotresa prije sedam dana, prenijela je agencija Kyodo.