Svijet
1

Nastavljeni sukobi u Siriji, poginulo 48 ljudi

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Sukobi u Siriji i danas su nastavljeni, a sa različitih adresa iz međunarodne zajednice stižu osude nasilja i poziv na prekid vatre. Organizacija za nadgledanje ljudskih prava u Siriji je saopćila da je u današnjim operacijama sirijske vojske ubijeno najmanje 48 osoba širom zemlje.

U saopćenju londonske organizacije se navodi da je najviše poginulih bilo u Idlibu, koji je granatiran i bombardiran teškom artiljerijom uz pomoć vojnih helikoptera.

Lokalni aktivisti javljaju da se sukobi sirijske vojske nastavljaju u Halepu, Damasku, Idlibu i drugim gradovima Sirije koje i danas obasipa kiša granata i različitih projektila.

Dopisnik agencije Anadolija javio je da je sirijska vojska odana predsjedniku Basharu al-Assadu jutros je izvela žestoke artiljerijske napade na provincijsko naselje Anadan u Halepu. Na ovo naselje je bačeno više stotina granata i avionksih bombi.

Naselje je pretvoreno u ruševine, a neki stambeni i poslovni objekti sravnjeni su sa zemljom. Regija Anadana brojala je više od 20 hiljada stanovnika prije početka sukoba, ali su trenutno uglavnom svi izbjegli u susjedne gradove ili Tursku, a ovu regiju kontrolišu pobunjenici.

S druge strane, sve više visokih dužnosnika sirijskog režima Bashara al-Assada napušta vlast i prelazi u redove pobunjenika. Jedan novinar, tri pukovnika i jedan inspektor sinoć su prešli u pobunjeničke redove.

Novinar sirijske televizije i lista Tisrin Salih Omer je na društvenoj mreži objavio da je prešao u pobunjeničke redove koji se bore protiv krvoprolića i nasilja u zemlji.

Oglasio se i bivši premijer

Riad Hijab, bivši sirijski premijer koji je nedavno prebjegao iz svoje zemlje u Jordan, izjavio je da u svim sirijskim gradovima prisutno ubijanje, te da je bio svjedok bombardiranja Halepa, Homsa i Hame.

"Nisam mogao više podnijeti prljave postupke režima Bashara al-Assada", rekao je Hijab.

Hijab je izašao pred kamere u jordanskom glavnom gradu Ammanu i izjavio da se od sirijskog režima odvojio svojom voljom.

"Nisam smijenjen s funkcije. Napustio sam režim svojom voljom, za dobro svoje domovine i zbog svoje savjesti", naglasio je Hicab.

Istakao je da više ne želi obavljati državne funkcije, ni sada, niti u budućnosti. Kazao je da će i sam biti vojnik sirijske revolucije. Izražavajući veliku zahvalost Slobodnoj vojsci Sirije, jer mu je pomogla da pređe iz Sirije u Jordan.

"Kao što ste i obećali, vi se borite za sirijski narod. Vi ste ponosna djeca ove zemlje i vaše najveće oružje je iman (vjera). Borite se da bi zaštitili narod, stabilnost i slobodu svoje domovine. Budite jaki i jedinstveni u borbi protiv neprijatelja", rekao je on.

Hijab je pozvao i ostale časne ljude da se odvoje od sirijskog režima.

"Sirijski režim je propao u materijalnom, duhovnom i vojnom smislu. Režim trenutno kontrolira samo 30 posto teritorije Sirije", zaključio je Hijab.

Opoziciona Slobodna vojska Sirije objavila je snimak zarobljene osobe za koju tvrde da se radi o pilotu sirijskog vojnog aviona kojeg su pobunjenici jučer srušili u Deyru-z Zoru.

Pilot Mufid Muhammed Suleyman istakao je da je zarobljen ali da se nad njim ne vrši nikakva tortura i pozvao sirijske vojnike da napuste režimsku vojsku i pridruže se pobunjenicima.

"Moj let je imao za cilj bombardiranje naselja Muhassan“, rekao je zarobljeni sirijski pilot.

Na snimku se navodi da je protuavionskom raketom avion srušio pobunjenik iz redova jedinice Poslanikovih unuka Ebu Allavi.

S druge strane, sirijska državna novinska agencija SANA je objavila da je avion sirijske vojske pao uslijed tehničkog kvara za vrijeme testnog leta, a da potraga za pilotom, koji je uspio aktivirati katapult, još uvijek traje.

Suspendovano članstvo Sirije u OIC-u

Sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Organizacije islamske konferencije (OIC) na kojem je raspravljano o situaciji u Siriji i Mijanmaru, održan je u Džeddi.

Zvaničnici OIC-a su pripremili konačno saopćenje i četiri primjera nacrta rješenja koja će biti korištena na večerašnjoj četvrtoj vanrednoj sjednici OIC-a.

Na sastanku je odlučeno da se sva članstva Sirije u svim tijelima Organizacije islamske konferencije (OIC) suspenduju, najranije do slijedećeg sastanka predstavnika zemalja članica OIC-a.

Konačno saopćenje sadrži pet poglavlja u vezi sa Sirijom, Mijanmarom, Malijem, Palestinom i Jeruzalemom.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu je informisao je zvaničnike OIK-a o njegovoj posjeti Mijanmaru i projektima pomoći koje Turska radi u toj regiji.

U prijedlogu odluke po pitanju Sirije se navodi da OIK odlučno podržava cjelovitost i nazavisnost Sirije i osuđuje krvoproliće i svaki pokušaj narušavanja teritorijalnog integriteta te zemlje.

U nacrtu se također osuđuje i nedavno rušenje turskog aviona od strane sirijske vlasti, koja se proglašava odgovornom za situaciju i krvoproliće u toj zemlji.

Sirijska vlast se poziva da u duhu vjerskih zakona islama i u skladu sa poštivanjem ljudskih prava i sloboda riješi krizu u zemlji i hitno zaustavi nasilje i smrt u gradovima Sirije.

Odlukom OIC-a sva članstva Sirije u organima Organizacije islamske konferencije suspendovana su do daljnjeg.

Generalni sekretar Organizacije islamske saradnje (OIC) Ekmeleddin Ihsanoglu osudio je sirijski režim koji, kako je rekao, slijedi politiku sile i nasilja.

"Sirija u tunelu kojem se ne nazire kraj"

U obraćanju na vanrednoj sjednici Organizacije islamske konferencije (OIC), Ihsanoglu je istakao da je Sirija ušla u mračni tunel čiji se kraj ne nazire. Ihsanoglu je napomenuo da će proteći puno vremena dok zarastu sirijske "otvorene rane te da Sirija i dalje krvari".

“Nažalost, u Siriji se nastavlja velika ratna tragedija na koju je OIC odavno upozoravao. Današnja situacija u Siriji je rezultat ignorisanja glasova i težnji koje dolaze iz naroda”, kazao je Ihsanoglu.

“Svijet ide u smjeru totalnog individualizma, despotizma i autoritarizma”, dodao je on.

List El-Vatan iz Saudijske Arabije objavio je vijest u kojoj navodi da je zamjenik ruskog šefa diplomatije Mikhail Bogdanov izjavio da je u napadu na zgradu Nacionalne sigurnosti u Damasku teško nastradao i brat predsjednika Sirije Bashar al-Assada, Mahir al-Assad.

U vijesti se dalje navodi da je Mahir, koji je vršio i dužnost vojnog komandanta, u napadu izgubio obje noge, a da se njegova borba za život i dalje nastavlja.

Još uvijek nije bilo reakcija niti demanta sa druge strane. Napadnuta sirijska ambasada u Švedskoj

Pobunjenici protiv režima Bashara al-Assada silom su ušli u zgradu ambasade Sirije u Štokholmu, izjavili su lokalni zvaničnici.

Prema riječima glasnogovornika švedske policije Svena Erika Olssona, deset osoba, za koje postoji osnovana sumnja da su prethodno organizirali, a zatim izveli napad na ambasadu Sirije u Švedskoj, uhapšeno je brzom reakcijom snaga sigurnosti.

Olsson je istakao da su pobunjenici napali sirijsku abmasadu nakon što su došli sa mnogo većeg skupa organizoavanog u okviru protesta protiv režima Bashara al-Assada.