Svijet
0

Nastavljeni sukobi u Nagorno Karabahu: Ubijeno najmanje 70 armenskih boraca

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Azerbejdžansko ministarstvo odbrane je saopćilo da u kriznom području Nagorno Karabaha i dalje traju napadi i provokacije od strane armenskih snaga, a da je azerbejdžanska vojska odgovorila i nanijela velike gubitke suprotnoj strani.

U saopćenju se navodi da armenske snage i dalje izvode napade na civilne i vojne ciljeve Azerbejdžana u pokušaju da povrate sela koja je azerbejdžanska vojska oslobodila proteklih dana sukoba.

Azerbejdžanska vojska je u potpunosti uništila komandni štab armenskih snaga u regiji Agdere.

Iz Ministarstva također navode da je u operaciji azerbejdžanskih snaga uništeno pet tenkova i pet vojnih vozila koja su prevozila veće količine oružja i municije.

U saopćenju se dalje navodi da je u tim operacijama ubijeno najmanje 70 armenskih vojnika, a da je u protekla dva dana sukoba u Nagorno Karabahu poginulo ukupno 16 azerbejdžanskih vojnika.

Ministarstvo je objavilo i snimke uništenog štaba armenskih snaga i vojnih vozila.

Iz Ministarstva odbrane Azerbejdžana ranije je saopćeno da je armenska vojska topovima, minobacačima i drugom teškom artiljerijom početkom proteklog vikenda gađala njihove položaje i naseljena područja, na šta je vojska Azerbejdžana uzvratila. U sukobima na pograničnom području između Azerbejdžana i Armenije Nagorno Karabah u subotu je poginulo 12 azerbejdžanskih vojnika.

Azerbejdžan je na poziv OSCE-ove Minsk grupe u nedjelju proglasio jednostrani prekid vatre uz upozorenje da će i dalje odgovarati na sve provokacije i napade s armenske strane.