Svijet
0

Nastavljeni razgovori u Beču

FENA
Martti Ahtisaari; Foto: Reuters
Martti Ahtisaari; Foto: Reuters
U Beču su nastavljeni razgovori delegacija Beograda i Prištine o aneksima prijedloga specijalnog izaslanika Marttija Ahtisaarija.

Pregovarački timovi iznose svoje komentare na anekse koji se tiču ustava odnosno prava zajednica te aneks koji se bavi pravosudnim sistemom.

Delegacija Beograda najavila je da će na Ahtisaarijeve prijedloge iznijeti niz amandmana, između ostalog i taj da budući ustav Kosova mora da bude usklađen s ustavom Srbije, javio je BBC.

Poslije jučerašnje runde, Martti Ahtisaari je novinarima rekao da su razgovori "nova prilika da dvije strane naprave napredak", ali je izrazio i pesimizam u pogledu mogućnosti postizanja kompromisa.

Martti Ahtisaari je napomenuo da se dvije strane i dalje "nepomirljivo drže svojih udaljenih stavova".

"Nema nagovještaja da su dvije strane promijenile svoje dosadašnje stavove o statusu Kosova", rekao je on, dodavši da su konsulatacije počele u, po njegovim riječima, "pomirljivoj atmosferi":

Predstavnici Beograda su tokom prve sesije razgovora odbacili sve odredbe Ahtisaarijevog prijedloga koje, po njihovom mišljenju, narušavaju suverenitet i teritrojalni integritet Srbije.

Imajući u vidu Ahtisaarijeve pesimističke prognoze, mnogi su skloni da bečke razgovore nazovu svojevrsnim pozorištem.