Svijet
6

Nastavljeni protesti i sukobi u Minnesoti, povrijeđeni policajci, hapšenja demonstranata

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Tenzije i protesti protiv policije koja je ubila dvojicu Afroamerikanaca u Lousiani i Minnesoti se nastavljaju širom SAD-a. Mnogi demonstranti mirno protestvuju, no ima i onih koji su uhapšeni zbog sukoba s policijom.

Sukobi demonstranata i policije su izbili tokom noći u St. Paulu u Minnesoti. Do nedjelje ujutro je policija uhapsila 50 ljudi, a dva autobusa puna uhapšenih demonstranata. Policija je u međuvremenu pripremila još jedan autobus.

Do nereda je došlo samo nekoliko kilometara od mjesta na kojem je policija ubila Philanda Castilea, jednu od dvije žrtve. Demonstranti su blokirali autoput Interstate 94, bacali su flaše, cigle i pirotehniku na policiju. Povrijedili su najmanje pet policajaca. Dvoojica su pogođena u glavu velikim kamenjem, dok su ostali povrijeđeni flašama i pirotehnikom.

Policija je pokušavala uspostaviti kontrolu različitim metodama među kojima su dimne bombe i meci slični onim koji se koriste za paintball.

Oko 200 ljudi se probilo kroz blokadu vojnika koji su pokušavali spriječiti njihov izlazak na cestu.

Nakon nekoliko sati sukoba, situacija se smirila te je uslijedilo čišćenje, a u konačnici i otvaranje autoputa.

Protesti su nastavljeni i u Chicagu, gdje su uhapšene tri osobe. Protesti traju i u Washingtonu, Atlanti, miamiju i Fort Lauderdelau zbog ubistva Afroamerikanaca. Iste sedmice su ubijena i petorica policajaca u Dallasu.

U pucnjavama u Tennesseeju, Missouriju i Georgiji je također bila ugrožena policija.

U Washingtonu su protestanti bili mirni te su šetali uzvikujući parole.

U Atlanti se grupa demonstranata sukobila s policijom, zbog čega su bili zatvoreni pojedini autoputevi.