Svijet
0

Nastavljeni pregovori Washingtona i Praga o proturaketnom štitu

FENA
Američki i češki pregovarači nastavili su u utorak u Pragu bilateralne razgovore usmjerene na vojne propise, koji će važiti na radarskoj lokaciji predviđenoj u okviru raspoređivanja proturaketnog štita, saopćila je američka ambasada u Pragu.

Pregovori se odnose posebno na "status osoblja stacioniranog na lokaciji i van nje, prava Čeha i Amerikanaca", kao i oružje i oprema ljudi, precizirao je glasnogovornik ambasade.

Prisustvo stranih trupa na češkom tlu ostaje vrlo osjetljivo pitanje u ovoj bivšoj komunističkoj zemlji u kojoj je okupacija sovjetskih trupa iz vremena bivše Čehoslovačke još uvijek u sjećanju. Oko dvije trećine Čeha se protivi postavljanju američkog radara, prema posljednjim anketama javnog mnijenja.

Česi kao i Poljaci dali su svoju načelnu suglasnost bez obzira na negativno javno mnijenje. Prema češkoj štampi, pola razmatranih tačaka je već riješeno.

Paralelno, Amerikanci vode konsultacije s Rusima, koji negativno gledaju na proturaketno raspoređivanje u ovim zemljama, koje su prije raspada sovjetskog bloka bile pod jakim uticajem Rusije.

Prošle sedmice je glavna tema razgovora između američkog predsjednika Georgea W. Busha i ruskog predsjednika Putina bio upravo ovaj projekt, ali bez ikakvih znakova napredovanja.