Japanski inžinjeri ne miruju
0

Nastavljeni napori kako bi se izbjegla katastrofa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Japanski inženjeri polažu u noći sa četvrtka na petak 1,5 kilometara dug električni kabel do oštećene nuklearke kako bi ponovno pokrenuli pumpe prijeko potrebne za rashlađivanje šipki s nuklearnim gorivom i tako izbjegli katastrofu, prenose agencije.

Dužnosnici nisu mogli reći kada će kabel biti spojen, no najavili su da će radove prekinuti u petak ujutro kako bi helikopteri i vatrogasna vozila mogli nastaviti polijevati reaktore u nuklearki Fukushima Daiichi, oko 240 kilometara sjeverno od Tokija.

"Pripremni radovi nisu tekli onako brzo kako smo se nadali", rekao je dužnosnik tvrtke koja upravlja nuklearkom Tokyo Electric Power (TEPCO) pojašnjavajući da radove ometaju velike hladnoće.

Čelni čovjek Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Japanac Yukiya Amano trebao bi u petak stići u domovinu s timom međunarodnih stručnjaka, nakon što se ranije požalio na nedostatak informacija od japanske vlade.

IAEA je u međuvremenu procijenila da je stanje u nuklearki "razmjerno stabilno" u odnosu na prethodni dan. "No moguće je da će se pogoršati", rekao je visoki dužnosnik agencije Graham Andrew na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

Čak i ako TEPCO uspije spojiti struju, nije sigurno hoće li pumpe proraditi zbog mogućih oštećenja u potresu i cunamiju te u eksplozijama koje su potom uslijedile.

Američki dužnosnici odlučili su da neće kritizirati japansku vladu, iako potezi Washingtona ukazuju na određena neslaganja SAD-a i njegova saveznika oko procjene ozbiljnosti najvećeg nuklearnog incidenta od katastrofe u Černobilu 1986.

Američka Nuklearna regulatorna komisija objavila je da je bazen za hlađenje istrošenog nukleranog goriva u reaktoru 4 možda presušio, a da drugi ispušta vodu.

Japanska nuklearna agencija nije mogla potvrditi pokriva li voda šipke s nuklearnim gorivom, dok TEPCO vjeruje da u bazenu još ima vode i ističe da je trenutni prioritet bazen za istrošeno gorivo u reaktoru 3.

U četvrtak su vojni helikopteri ispustili tone vode na taj reaktor koji je osobito važan jer se u njemu nalazi plutonijsko gorivo.

Najnovije snimke nuklearke pokazuju teška oštećenja dviju zgrada iz kojih strše komadi čelika i betona.

"O najgorem scenariju ne treba ni govoriti, dok su izgledi da se ostvari onaj najbolji sve slabiji", saopćila je australska tvrtka Perpetual Investments, koja pruža usluge savjetovanja za ulaganja.