Rat u Libiji
0

Nastavljene žestoke borbe u Bregi

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Žestoke borbe nastavljene su danas u Bregi, nad kojom su juče preuzele kontrolu snage lojalne libijskom vođi Moameru Gaddafiju.

Stotine pobunjenika se jutros povuklo istočno od Brege, poslije bombardovanja njihovih položaja. Međutim, poslije inicijalnog povlačenja opozicione snage brzo su se pregrupisale i počele da dejstvuju svojom artiljerijom po vojnim trupama.

Gust dim se dizao iznad zapadnog dijela grada, što znači da je nekoliko pobunjeničkih jedinica i dalje ostalo u centru grada i da vode žestoke borbe sa vojnim snagama.

Reporter agencije AFP javio je danas da su pobunjenici zauzeli univerzitetski kvart na zapadnoj kapiji ovog grada. 

U dva navrata, u subotu poslije podne i u nedjelju sat poslije ponoći, pobunjenici su saopštavali da kontrolišu oko 90 odsto Brege, oko koje se nalazi oko 3 500 Gadafijevih boraca. 

Posmatrači se ne izjašnjavaju, navodeći da je u opštem haosu teško razlikovati zaraćene strane.

U današnjem artiljerijskom napadu libijske vojske na Misuratu poginula je najmanje jedna i ranjeno nekoliko osoba. Prema nekim medicinskim izvorima u posljednjih nedjelju dana poginulo je najmanje 200 ljudi, a više od 1 000 je povrijeđeno.
NATO je saopštio da je juče izveo 184 leta iznad Libije, trećeg dana od kada je Alijansa preuzela kontrolu nad misijom u toj zemlji. 

Od ukupnog broja letova 70 su bili vazdušni napadi, ali u saopštenju NATO-a se ne navodi koliko je ciljeva bombardovano. 

U jučerašnjem vazdušnom napadu NATO-a na oblast u blizini Brege na istoku Libije poginulo je 13 pobunjenika protiv libijskog režima, saopštili su pobunjenici.