Svijet
0

Nastavljena uspostava bliskih kinesko-japanskih odnosa

FENA
Kina i Japan nisu uspjeli u petak razriješiti spor oko prirodnih nalazišta u Istočnome kineskom moru, ali je posjeta japanskog premijera Yasua Fukude donijela novo otopljavanje među susjedima, jer je gost iz Tokija domaćinima prenio da se njegova zemlja protivi referendumu na Tajvanu o članstvu u UN-u.

Fukuda se tim stavom pridružio američkoj državnoj tajnici Condoleezzi Rice i francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju, koji su ranije otvoreno kritizirali plan tajvanskih vlasti da održe referendum o tome da li se taj diplomatski izolirani otok treba priključiti svjetskoj organizaciji.

"Ako to vodi jednostranoj promjeni sadašnjega (političkog) statusa quo (između Kine i Tajvana), mi to ne možemo podržati, istaknuo je Fukuda na zajedničkoj konferenciji za novinare s kineskim kolegom Wenom Jiabaom.

Peking traži da ostatak svijeta smatra samoproglašeni Tajvan kineskom provincijom i ne krije da bi napao taj otok ako on formalno proglasi nezavisnost, podsjećaju zapadne novinske agencije.

"Naša pozicija u odnosu na Tajvan... ostaje potpuno nepromijenjena", naglasio je Fukuda, dodajući da je Tokio protiv nezavisnosti Tajvana.

Referendum na Tajvanu predviđen je za mart iduće godine, ali je on osuđen na propast, jer je jasno da bi Kina, kao stalna članica Vijeća sigurnosti s pravom veta, glasala protiv priključenja toga otoka UN-u.

I nakon Fukudine posjete ostalo je, međutim, neriješeno kako da "azijski džinovi" eksploatiraju zalihe plina u Istočnome kineskom moru i kuda bio trebalo da ide linija podjele.

"Razgovori će biti nastavljeni i mi želimo da se ovo pitanje što prije riješi", istakao je premijer Fukuda.

Japanski premijer i njegov kineski kolega Wen naglasili su da je u dijalogu o zalihama plina učinjen "izvjestan napredak", ali nisu precizirali šta to znači.

Wen je kazao da dvije zemlje žele Istočno kinesko more pretvoriti u "okean mira i prijateljstva" i složio se s Fukudom da je u bilateralnim odnosima Kine i Japana "nastupilo proljeće".

Odnosi Kine i Japana počeli su da otopljavaju poslije prošlogodišnjeg odlaska s dužnosti japanskog premijera Junichira Koizumija, koji je posjećujući spomen-obilježje japanskog militarizma hram Yasukuni u Tokiju, izazivao oštre proteste Pekinga.

Premijer Fukuda, čiji se otac kao premijer krajem sedamdesetih godina zalagao za bolje odnose s Kinom, izjavio je da neće posjećivati Yasukuni dok je predsjednik vlade.