Vijeće UN-a za ljudska prava
0

Nastavljena rasprava o izvještaju o sukobu u pojasu Gaze

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava u petak nastavlja prethodnog dana započetu raspravu o kontroverznom izvještaju o sukobu u pojasu Gaze.

Izvještaj koji je sačinio južnoafrički sudija Richard Goldstone, optužuje kako Izrael, tako i ekstremnu palestinsku organizaciju Hamas za ratne zločine počinjene tokom sukoba prošle zime.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava pozdravile su Goldstonov izvještaj kao ozbiljan i uravnotežen, ali Izrael i Sjedinjene Države tvrde da je pristrasan.

Goldstonov izvještaj najdetaljniji je dokument koji je Vijeće UN-a ikada uzeo u razmatranje, javlja iz Ženeve BBC-jev dopisnik.

U njemu se iznose tvrdnje o ozbiljnim prekršajima, poziva se na kredibilne i nepristrasne interne istrage, i sugeriše da bi i Izrael i Hamas trebalo prijaviti Međunarodnom krivičnom sudu ukoliko te istrage ne budu provedene.

Otvarajući raspravu, komesar UN-a za ljudska prava Navi Pillay podržala je izvještaj i upozorila da bi nekažnjivost za bilo koga odgovornog za prekršaje moglo da zada udarac miru na Bliskom istoku.

  • Uspostavljanje odgovornosti za kršenje međunarodnog humanitarnog zakona i povrede ljudskih prava, kao i poštovanje ljudskih prava nisu prepreke miru. To su prije preduslovi na kojima mogu da se grade povjerenje i trajan mir, rekla je Pillay.

Ali dok organizacije za zaštitu ljudskih prava ocjenjuju Goldstonov izvještaj kao pošten, samo Vijeće ima historiju usredsređivanja na navodne izraelske prekršaje, javio je BBC-jev dopisnik.

Izrael je osudio raspravu kao još jednu rundu napada na njega, dok Sjedinjene Države smatraju da bi prihvatanje izvještaja od Vijeća UN-a moglo da potkopa napore da se pokrene mirovni proces.

Ponovo su takođe iskrsle stare podjele između SAD-a, Izraela i Evrope s jedne, i afričkih i arapskih zemalja s druge strane.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava strahuju da bi pravo svih civilnih žrtava u sukobu u Gazi da njihova nesreća dobije pažnju moglo da se izgubi u diplomatskim trvenjima, prenosi BBC-jev dopisnik iz Ženeve.