Svijet
0

Nastavljena potraga za 12 tijela putnika iz aviona kompanije TransAsia

Klix.ba
(Foto: EPA)
Spasilačke ekipe su danas u Tajvanu nastavile potragu za 12 tijela putnika koja nedostaju nakon što je avion kompanije TransAsia pao u rijeku.

Do sada je zvanično potvrđena smrt 31 osobe poginule u padu aviona ATR-72 kompanije TransAsia, koji je u srijedu ujutro pao u rijeku Keelung u Taipeiju nedugo nakon polijetanja.

Iz olupine aviona je spašeno 15 preživjelih, uključujući i dvogodišnjeg dječaka. Taiwansa regulatorna agencija za zračni saobraćaj je naredila korisnicima ATR aviona da provedu specijalne provjere ispravnosti.

Većina putnika u avionu bili su kineski turisti, zbog čega će i Kina učestvovati u istrazi nesreće.

"Danas će 60 ronilaca tražiti tijela preostalih putnika, a riječnu obalu će pretraživati ekipe u 20 čamaca", izjavio je Liu Yung-chou iz nacionalne vatrogasne agencije koja vodi operaciju pronalaska tijela poginulih. Među poginulim su pilot i kopilot.

"Ronioci rone u mraku, traže tijela golim rukama i nogama", dodao je Sui.

Avion kompanije TransAsia je poletio sa Taipei Songshan aerodroma ka otocima Kinmen. Posljednji put su se piloti javili kontroli leta kada su zatražili pomoć zbog zapaljenog motora. Nakon toga se avion srušio, a veći njegov dio je završio u rijeci. Prilkom pada je djelomično udario u most koji mu je bio na putu. Nakon pada se letjelica slomila na nekoliko dijelova. Neki putnici su brzo spašeni, dok su drugi ostali zarobljeni u potonuloj olupini.

Tokom protekle noći je kranom na obalu izvađen potonuli dio trupa.

Ekipe pretražuju rijeku u dužini od nekoliko kilometara nizvodno od mjesta pada aviona, ali potragu otežava slaba vidljivost pod vodom.